Hipotiroidism: cauze, simptome şi tratament

hipotiroidism tratament simptome hipotiroidismul

Hipotiroidism: cauze, simptome şi tratament

Hipotiroidism: tiroida este o glandă endocrină, situată la baza gâtului şi cântăreşte mai puţin de 30 de grame. Influenţa glandei tiroide este extrem de importantă în buna funcţionare a organismului uman, deoarece aceasta afectează pulsul şi tensiunea arterială, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, văzul, starea psihică şi multe altele.

Cea mai frecventă boală a tiroidei este hipotiroidismul, care apare în momentul în care glanda nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. În acest caz, metabolismul este lent, motiv pentru care funcţiile organismului sunt încetinite.

Hipotiroidism: este o boală des întâlnită la noi în ţară, aproximativ 10% din femeile cu vârsta peste 65 de ani prezentând simptomele acestei afecţiuni. Mai rar apare şi la persoanele tinere. La copii, această afecţiune se caracterizează printr-un retard de creştere şi prin tulburări ale dezvoltării psihologice.

Hipotiroidism: simptome

Pentru cei mai multi pacienţi, simptomele nu sunt întotdeauna evidente şi pot fi confundate cu alte afecţiuni. Acestea depind de severitatea deficienţei hormonale. Astfel, persoanele afectate de hipotiroidism prezintă următoarele simptome:

  • oboseală şi stare de slăbiciune
  • păr uscat şi aspru, piele uscată la nivelul coatelor şi a genunchilor
  • voce îngroşată, răguşită
  • creştere în greutate, apetit scăzut şi constipaţie
  • scăderea puterii de concentrare, de atenţie, de memorie şi gândire greoaie
  • depresie şi iritabilitate
  • crampe şi dureri musculare
  • sensibilitate la frig
  • ciclu menstrual dereglat
  • încetinire a ritmului cardiac

Hipotiroidism: tratament

Dacă hipotiroidismul nu este tratat, simptomele progresează, iar în unele cazuri evoluează într-o formă gravă, numită mixedem. De aici se poate ajunge la coma mixedemică, aceasta putând fi declanşată de o infecţie, de expunerea la frig, de un traumatism sau de ingerarea de sedative. Coma provoacă pierderea conştienţei, convulsii, încetinirea respiraţiei şi irigarea insuficientă a creierului.

Cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului la adult este tiroidita lui Hashimoto, afecţiune cauzată de o dereglare a sistemului imunitar, care produce anticorpi ce distrug tiroida. De asemenea, această afecţiune poate să se tragă din familie sau poate fi asociată cu unele anomalii genetice, cum ar fi sindromul Turner, sindromul Klinefelter sau sindromul Down.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Insuficienţa tiroidiană: simptome şi tratament

7 semne că ai putea avea o tiroidă leneșă

Cum se manifestă lipsa de vitamine și minerale? Ce simptome îți transmite corpul