Gonartroza (artroza genunchiului): simptome, cauze, tratament și prevenire

gonartroza artroza genunchiului

Gonartroza (artroza genunchiului): simptome, cauze, tratament și prevenire

Gonartroza este cunoscută și sub numele de artroza genunchiului și se caraterizează printr-un proces degenerativ de degredare a articulației de la nivelul genunchiului. Ȋn primii 20 – 30 de ani gonartroza nu produce simptome, însă aceasta continuă să se dezvolte lent, iar în cazul în care genunchiul este suprasolicitat pot apărea și simptomele.

Degenerarea articulației genunchiului începe cu distrugerea cartilajului articular iar pe măsură ce progresează și țesuturile moi pot fi afectate. Procesul de degradare a articulației genunchiului începe atunci când acesta este supus unei greutăți pe care nu o poate susține precum excesul de greutate sau ca urmare a unor traumatisme. Cu cât boala este tratatǎ în stadiile sale incipiente cu atât existǎ șanse mai mari de recuperare și de ameliorare a simptomelor.

Gonartroza: simptome

Gonartroza primară se caracterizează prin durere ușoară sau rigiditate care apare în special dimineața. Pacientul experimenteazǎ rigiditate dupǎ șederea prelungită în șezut sau culcat. Ȋn acest stadiu, genunchiul nu este distorsionat, iar mobilitatea nu este compromisă.

Gonartroza de gradul II. Durerea apare nu doar ȋn starea de repaus, iar genunchiul este deformat și crescut în volum. Adesea, pacientul nu poate îndoi piciorul până la capăt.

Gonartroza de gradul III prezintǎ aceleași simptome, doar cǎ severitatea lor este mai mare. Durerea apare atât când pacientul merge dar și când se odihnește. Pacientul nu își mai poate îndoi genunchiu iar deformarea este vizibilă cu ochiul liber.

Gonartroza: cauze

Cauzele care duc la dezvoltarea bolii sunt variate, de la anumite boli inflamatorii pânǎ la vârsta pacientului. Gonartroza mai poate fi cauzată și de:

  • traumatisme vindecate incorect sau repetate
  • obezitate
  • alte forme de artritǎ inflamatorie
  • vârsta sau sexul (boala apare ȋn special la femei)
  • alte afecțiuni inflamatorii
  • factori genetici

Gonartroza: tratament

Tratamentul gonartrozei implicǎ utilizarea terapiei medicamentoase ȋmbinatǎ cu terapia fizicǎ iar ȋn cazurile severe cu intervenția chirurgicalǎ.

Tratamentul medicamentos. Durerile articulare și inflamațiile pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor. Anumite medicamente pot proteja cartilajul și pot încetini evoluția artrozei genunchiului. O altǎ opțiune este injectarea de acid hialuronic, substanțǎ ce faciliteazǎ mișcarea la pacienții care suferǎ de gonartrozǎ.

Terapia fizică. Este foarte importantǎ ȋn cazul gonartrozei și poate ameliora afecțiunea este corect realizatǎ. Terapeutul va realiza un program de exerciții pentru pacientul sǎu, iar acesta poate fi combinat cu masajul și cu hidroterapia.

Obezitatea. Succesul terapiilor menționate anterior depind, ȋn mare mǎsurǎ, de atingerea unei greutǎți normale, pentru ca articulația sǎ nu mai resimtǎ stres din cauza kilogramelor ȋn plus. Mai mult, o greutate normalǎ poate ȋmbunatǎți calitatea vieții la pacienții cu gonartrozǎ.

Tratamentul chirurgical. În funcție de locul în care cartilajul genunchiului este afectat, medicul ortoped poate recurge la diferite tipuri de intervenții chirurgicale. Ȋn cazurile severe, atunci când cartilajului este foarte afectat, acesta trebuie eliminat total sau parțial și ȋnlocuit cu o proteză de genunchi.

Gonartroza: diagnostic

Primul pas ȋn punerea dignosticului este reprezentat de analiza unor factori precum istoria pacientului sau simptomele acestuia. Medicul poate chestiona pacientul ȋn legǎturǎ cu stilul de viațǎ, istoricul medical, factorii de risc dar și privind alți factori precum cei genetici. Pentru ca medicul sǎ ȋși contureze o idee cât mai clarǎ despre starea de sǎnǎtate a bolnavului, poate recomanda realizarea analizelor de sânge sau a unui sumar de urină. Dupa acestǎ etapă, medicul va recomanda realizarea unor radiografii simple, ȋnsǎ ȋn cazul ȋn care aceste imagini nu sunt clare medicul poate realiza un test de rezonanța magneticǎ nuclearǎ (RMN), o tomografie computerizatǎ sau o ecografie.

Gonartroza: prevenire

Pentru a preveni dezvoltarea gonartrozei se recomandǎ realizarea de exerciții fizice, ȋn special ȋn cazul persoanelor sedentare. De asemenea, se recomandǎ pǎstrarea unei greutǎți normale pentru a nu pune presiune suplimentarǎ pe articulații.

Ȋn cazul pacienților care suferǎ de gonartrozǎ în stadii incipiente, se recomandǎ evitarea scǎrilor și folosirea celor rulante. De asemenea, aceștia trebuie sǎ evite ridicarea greutǎților de orice fel.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Apa la genunchi: simptome, cauze, prevenţie, terapie, teste de depistare

Tratament artrită: tratamente naturiste şi sfaturi de urmat

Spondilita anchilozantă: simptome, tratament şi diagnostic

7 uleiuri esențiale care pot ameliora serios artrita

Ierburi eficiente pentru a atenua artrita

5 mirodenii anti-inflamatorii pentru artrita psoriazică