10 combinaţii alimentare bune pentru sănătate

combinatii alimentare bune pentru sanatate doftoria

Combinaţii alimentare bune pentru sănătate

Pentru o dietă sănătoasă, multe persoane fac greşeala de a reduce criteriile de alegere a alimentelor la calculul numărului de calorii, eventual calaisficate şi pe categoriile de nutrienţi: carbohidraţi, proteine, grăsimi. Pentru a fi asimilate aşa cum trebuie, majoritatea alimentelor au nevoie de anumite vitamine şi minerale „administrate” simultan. Studii recente au stabilit care sunt cele mai puternice combinaţii de alimente, pentru a obţine maximum de beneficii nutriţionale şi de sănătate.

1. Peşte şi vin alb. Combinaţie ideală, pentru că vinul, prin polifenolii antioxidanţi, ajută la absorbţia acizilor graşi Omega 3, din carnea de peşte ( somon, ton, hering, sardine, peşte oceanic ). Specialiştii italieni au descoperit, de curând, că femeile care consumă cel puţin un pahar de vin pe zi au un nivel mai crescut de Omega 3. Dar totul cu măsură – cel mult două pahare pe zi! Puteti folosi acel vin pentru a marina peştele!

2. Sfeclă şi boabe de năut. Boabele de năut conţin complexul de vitamine B, iar sfecla este o sursă excelentă de magneziu. Vitamina B6 facilitează absorbţia magneziului în organism, esenţial pentru sistemul nervos şi funcţionarea inimii. Această combinaţie ajută şi la combaterea simptomelor autismului. Puteti prepara o salată din felii de sfeclă roşie coaptă, boabe de năut fiert, frunze de spanac crud, ulei de măsline, oţet, muştar şi usturoi.

3. Carne la grătar şi rozmarin. Carnea este o sursă ideală de proteine, însă felul în care este tratată termic este esenţial pentru sănătate. Nutriţioniştii insistă să alegem fierberea sau înăbuşirea deoarece, prin prăjire sau coacere, se dezvoltă compuşi cancerigeni. Acest efect poate fi evitat dacă, înainte de preparare, carnea se marinează cu rozmarin, care, prin antioxidantii lui, împiedică formarea substanţelor nocive.

4. Roşii şi ulei de măsline. Orice italian poate confrima că aceasta este combinaţia perfectă. De menţionat că italienii suferă în proporţie mult mai mică de boli cardio-vasculare decât restul europenilor. Aceasta pentru că roşiile conţin licopen, substantă ce îmbunătăteşte activitatea inimii şi a vaselor sangvine, împiedică apariţia aterosclerozei şi a tumorilor maligne. Licopenul este absorbit mai bine atunci când este combinat cu o grăsime sănătoasă, precum cea care se găseşte în uleiul de măsline.

5. Iaurt şi banane. Dacă imediat după exerciţii fizice solicitante consumaţi împreună aceşti doi macronutrienţi, conţinutul lor în carbohidraţi şi proteine permite muşchilor să absoarbă rapid nutreienţii, precum aminoacizi sau glucoză, devenind astfel mai puternici. Alegeţi un iaurt natural fără coloranţi, conservanţi şi zahăr. Pe de altă parte, fibrele din banane ajută la o asimilare mai bună a calciului.

6. Avocado şi spanac. Aceasta este combinaţia perfectă recomandată de toţi nutriţioniştii, o bombă de antioxidanţi şi grăsimi vegetale bune. In spanac se găseşte din plin vitamina A, zeaxantină şi luteină, dar este nevoie de grăsimi vegetale, precum cele din avocado, pentru ca aceste principii active să fie potentate la maximum, în beneficiul organismului uman. Ambele alimente conţin din plin potasiu, esenţial în lupta contra hipertensiunii.

7. Ovăz şi unt de arahide. Combinaţia ideală pentru micul dejun. Ovăzul este o sursă de carbohidraţi complecşi, în timp ce untul de arahide este bogat în grăsimi sănătoase. Consumate împreună, cele două alimente îţi oferă o sursă excelentă de fenoli şi o doză generoasă de energie. Ajută la reglarea glicemiei, a digestiei, precum şi în procesele naturale de detoxifiere.

8. Lămâie şi frunze verzi sau mov. Fierul din plante este mult mai uşor absorbit când este combinat cu vitamina C. In plus, vitamina C modifică fierul din legume şi îl face mai asemănător celui prezent în carne. Alte surse de vitamina C sunt: portocalele, căpşunile, ardeii roşii, broccoli, roşiile. Pentru aportul de fier mai puteţi folosi frunze de praz, de sfeclă roşie, de muştar.

9. Miere şi ciocolată neagră. Deşi pare o combinaţie nu prea tradiţională, merită încercată, întrucât quercetina din mere (prezentă mai ales în coajă), împreună cu flavonoizii (antioxidanţi puternici) din ciocolată întăreşte imunitatea, îmbunătăţeşte activitatea creierului si a sistemului cardio – vascular, reduce riscul de cancer.

10. Ficat de vită şi crucifere. Ficatul este o sursă bună de seleniu. element ce împiedică creşterea celulelor canceroase în organism. Iar dacă le mâncaţi cu varză de Bruxelles, broccoli sau conopidă, efectul seleniului se va amplifica de 13 ori, datorită prezenţei în aceste legume crucifere a substanţei numite sulforaphane.