Lăptuca – Salata Verde

Lăptuca - Salata Verde doftoria

Lăptuca – Salata Verde – Lactuca sativa ( Compositae )

Lăptuca este o plantă legumicolă cu frunze obovate sau lanceolate, întregi, dispuse în rozetă, comestibile. Se cultivă în toate zonele tării. Ca aliment şi în industria farmaceutică se folosesc tulpinile, frunzele şi seminţele. 

Componenţii principali: lactucarium – substanţă cu acţiune similară grâului ( în seminţe ), lactuarină, lactucină, acid lactucic, asparagină, hiosciamină, clorofilă, vitaminele A, B, C, D şi E ( 50 mg% ), fier, calciu, fosfor, iod, magneziu, zinc, cupru, sodiu, clor, potasiu, cobalt, arsenic, fosfaţi, sulfaţi, steroli, caroten. In 100 grame de lăptucă proaspătă se găsesc 177 mg de vitamina C, iar în 50 g o unitate de vitamina E. 

Proprietăţi şi indicaţii:  emolient în bronşite, astm, tuse convulsivă, tuse nervoasă; sedativ în psihastenie, insomnie, hiperexcitabilitatea sexuală, spermatoree, hipoglicemiant în diabet; analgezic în menstruaţii dureroase; aperitiv ( la începutul meselor, stimulează glandele digestive ); gută, litiază; răcoritor, depurativ, laxativ, drenor hepatic, remineralizant.

Mod de folosire: în afecţiuni respiratorii ( decoctul de seminţe – o linguriţă la o ceaşcă ); sub formă de salată pentru a nu se diminua conţinutul de vitamine si săruri minerale. Poate fi îmbunătăţită cu diverse sosuri, după gust.