Tusea

tuse tusea doftoria.ro

Tusea

Tusea este un simptom care constă dintr-o inspiraţie scurtă, urmată de o expiraţie bruscă şi zgomotoasă.

Apare în diferite boli ale aparatului respirator (bronşită) sau este act reflex (în boli cardiovasculare, tumori intestinale).

O răceală, sau, dacă sunteţi ghinionist, o gripă reprezintă cea mai probabilă cauză pentru tuse.

O infecție a tractului respirator superior poate provoca inflamarea şi iritația căilor aeriene superioare şi, câteodată, producerea de mucus, pe care îl tușiţi şi eliminaţi ca flegmă.

Tipuri de Tuse

Există două tipuri de tuse: tipul umed sau productiv, care produce mucus, asociat de obicei cu alergii, răceli şi alte infecții respiratorii;

şi tipul uscat, neproductiv, care poate fi de asemenea asociat cu o răceală, dar este mult mai frecvent provocat de fumul de ţigară, praf, aer poluat sau alte forme de iritanți.

Acest tip de tuse nu face nimic altceva decât să vă irite gâtul.

Remedii naturiste pentru a trata tusea

Folosiți orice tip de bomboane de gât sau dulciuri calde.

Bomboanele tari măresc secreția de salivă şi vă fac să înghiţiţi mai mult, suprimând tusea.

Pentru tipul productiv de tuse folosiți unguraș. O plantă dulce-amăruie, aceasta are acțiune expectorantă, declanşând reflexul de tuse şi ajutând la eliminarea flegmei.

Tusea uscată se tratează şi în alt fel

Pentru tusea uscată încercaţi să găsiţi dropsuri de tuse cu ulm (vândute doar online şi în unele magazine de produse naturiste).

Produse din scoarța ulmului, acestea erau în trecut tratamentul principal în afecțiunile pulmonare. Ulmul este bogat în substanţe cu consistenţă de gel care badijonează faringele şi reduc la minimum tusea.

Terapia naturistă recomandă pentru a calma tusea

Plante medicinale: cimbrişor, cimbru (de cultură), fenicul, iarbă mare, ienupăr, isop, lumânărică, mac de câmp, nalbă mare, salcâm, scai vânăt,

schinel, soc, podbal, pătlagină, plămânărică, porumbar, şovârv, sunătoarea, tătăneasă, teiul, trei fraţi pătaţi, unguraş, urzică, urzică moartă, zmeur.

Fructe: gutui.

Legume: varză, luptucă, nap.

Produse apiterapice: Sirop expentorant cu miere – în tusea rebelă.

Medicamente din plante: Glaucină drajeuri (în tuse uscată), ceaiuri antitusive.

Alte recomandări: comprese calde aplicate pe gât şi pe piept. O cană de lapte cald, îndulcit cu miere şi cu o lingură de sirop de ceapă şi praz.

In caz de tuse însoţită de febră şi stare genereală rea (în special la copii) sau când depăşeşte două-trei săptămâni (mai cu seamă la persoane vârstnice) se va consulta medicul.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi categoria de Simptome şi Boli

Simptome bronșită: principalele simptome ale bronșitei

Tuse cu sânge: cele mai frecvente afecţiuni care se manifestă prin acest fel

Bronşita acută şi bronşita cronică: diferenţe, simptome, cauze, tratament