Isteria: simptome, cauze și investigații

Isteria

Isteria

Isteria poate fi descrisǎ drept un tip de psihonevrozǎ ce provoacǎ excitabilitate emoționalǎ , cum ar fi frica sau panicǎ, tulburări senzoriale, motorii și psihice. Isteria este o tulburare mentalǎ care rezultă din anxietate intensǎ. Aceasta este caracterizatǎ de o lipsă de control asupra actelor și asupra emoțiilor, fiind adesea rezultatul unor conflicte reprimate în interior.

Aceastǎ boalǎ apare la ambele sexe , dar este mult mai frecventǎ la femei tinere între 14- 25 de ani. Când cineva se confruntă cu o crizǎ de isterie, este necesar ca oamenii din jur sǎ nu intre ȋn panicǎ și sǎ rǎmȃnǎ calmi. În ciuda amplelor cercetǎri pe pacienți cu isterie, cercetǎtorii nu au gǎsit dovezi neurologice pentru aceastǎ tulburare.

Isteria nu este un termen medical, ci este mai mult un termen folosit pentru a descrie oamenii care iși pierd controlul, iar de cele mai multe ori emoțiile sunt atât de puternice încât acestea devin copleșitoare.

Cauzele isteriei

Anxietatea este o afecțiune care apare ȋn toate cazurile de isterie, motiv pentru care este recomandat ca cei care sufera de anxietate să evite situațiile extrem de stresante. Cauzele care pot duce la apariția isteriei sunt:

  • Traumele psihologice
  • Conflictele nerezolvate
  • Stres
  • Abuzul
  • Reprimare unui comportament sexual agresiv

Simptomele isteriei

Simptomele de isterie includ: greutate la nivelul membrelor, crampe severe , dificultăți în respirație, palpitatii , senzatie de corp strǎin în gât , umflarea venelor jugulare, sufocare, dureri de cap, dinții încleștați și încordarea generalizată și voluntară a mușchilor de locomoție .

Strigăte sau pierderea conștienței – În cazurile severe , simptome suplimentare sunt vizibile , iar acestea pot include strigăte, convulsii sau mișcǎri violente.

Slăbiciune, instabilitate emoționalǎ

Diagnosticarea isteriei

Medicul va analiza istoricul pacienetului și simptomele pe care acesta le experimenteazǎ. În cazul în care examinarea și investigațiile sunt neconcludente, medicul poate recomanda o analiza suplimentarǎ realizatǎ cu un psihiatru sau psiholog pentru o evaluare ulterioarǎ.

Investigațiile includ de asemenea :

Teste de sânge , urină și fecale;

O electrocefalograma (EEG ) pentru a se verifica dacă activitatea electricǎ a creierului este în limite normale.

Nivelurile sanguine de substanțe chimice din creier, cum ar fi serotonina, dopamina sau noradrenalina.

Tratamentul isteriei

Medicina convențională trateazǎ isteria prin utilizarea de antidepresive sau anxiolitice. De asemenea, analgezicele sunt utilizate pentru durerile de spate, de cap.

Psihoterapia este utilă în încurajarea persoanei de a trece prin viața de zi cu zi cu o atitudine pozitivă, fiind importantǎ și ȋn gestionarea anxietǎții.

Meditația și tehnicile de respirație care calmeazǎ mintea și corpul sunt si ele importante și pot fi asociate cu alte terapii alternative precum: hipnoterapia, homeopatia, acupunctura și tratamentele pe bază de plante.

Se recomnadǎ utilizarea fructelor de padure, a mierii și a sucului de salatǎ ȋn cure de o lunǎ.

De asemenea, alimentația trebuie sǎ fie una echilibratǎ, sǎ se evite cafeaua, fumatul și alcoolul.

Consumul de salatǎ verde si legume proaspete poate ajuta la curǎțarea organismului de toxine.

Cum puteți evita o crizǎ de isterie?

Isteria poate apǎrea la personele care suferǎ de anxietate severǎ motiv pentru care aceștia sunt mai susceptibili la aceastǎ afecțiune.

Daca ați ajuns la un punct în care simțiți cǎ emoțiile scapǎ de sub control – fie din cauza fricii sau a anxietǎții, încercați următoarele :

Mergeți prin casǎ – mersul pe jos este surprinzǎtor calmant iar acesta ajutǎ la stimularea fluxului de sȃnge, pentru a îmbunătăți respirația.

Sunați pe cineva – acest lucru poate fi foarte benefic. Faptul cǎ vorbiți cu cineva la telefon vǎ face sa fiți atenți la discuție, ceea ce ȋnseamna cǎ va puteți lua gȃndul de la anxietate, ȋn timp ce ascultați o voce care vǎ calmeazǎ la celălalt capăt al telefonului .

Strigați – Uneori, exteriorizarea emoției este necesarǎ, fiind o modalitate de a accepta sentimentele și de elibera energia acumulatǎ.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Psihoterapia: tulburarea de personalitate

Remedii naturale pentru tulburare bipolară

Dezechilibru psihic: simptome, cauze și remedii