Alimentaţie sănătoasă pentru sânge

alimentatie sanatoasa pentru sange

Alimentaţie sănătoasă pentru sânge

In mod natural, fluxul optim al sângelui se menţine prin toate formele de mişcare, prin ce mâncăm şi ce bem, prin duşuri, periajul corpului, masaj. Dar principalul impact asupra modului în care sângele „funcţionează” este dat, fireşte, de alimentaţia corectă şi completă, care oferă elemente nutritive vitale pentru sistemul circulator, în ansamblul ei.

Sângele nu înseamnă doar tensiune, ci şi flux, fluiditate. Chiar expresia „a pune sângele în mişcare”, mai des invocată, ne atenţionează asupra aceluiaşi lucru: sângele are nevoie să alerge vioi şi curat prin vene şi artere, pentru a putea hrăni toate organele, pentru a colecta şi elimina toxinele, pentru a menţine un nivel sănătos al pH-ului din organism.

Organismul are propriul mecanism de detoxifiere care filtrează constant sângele pentru a elimina componentele care sunt periculoase pentru sănătate. Rinichii, ficatul, intestinele, plămânii şi pielea sunt principalele organe de filtrare. Este evident, însă, că eliminarea „deşeurilor” din organe n-ar fi posibilă fără detoxifierea „transportatorului” acestora, adică a sângelui. Iar deşeurile acestea se tot adună, pentru că ele nu provin doar din procesele normale ale organismului, ci şi din substanţele chimice absorbite prin alimentele pe care le consumăm, din aerul pe care îl respirăm, medicamentele administrate sau produsele cosmetice şi cele de curăţenie pe care le folosim.

O dietă bogată în antioxidanţi, acizi graşi Omega 3, fibre, vitamine şi minerale contribuie la un flux sanguin optim şi la îndepărtarea toxinelor din sânge. O dietă scăzută în aceste substanţe nutritive esenţiale poate duce la procese inflamatorii şi la blocaje funcţionale ale organelor. Vestea bună este că printr-o alimentaţie sănătoasă, ceva mai alcalină, şi mişcare zilnică se poate ajunge destul de rapid la îmbunătăţirea fluxului sanguin.

Vă prezentăm mai jos principalele alimente benefice unui flux sanguin optim:

Sucul de tulpini de ţelină

Telina este bogată în vitamina K, nutrient esenţial pentru coagularea sângelui (necesară dacă ne rănim). Telina are şi un rol important în eliminarea deşeurilor, datorită electroliţilor pe care îl conţine, fiind astfel un diuretic natural. Il puteţi folosi într-o combinaţie delicioasă de sucuri verzi, detoxifiante, ca dressing (sos) în salate, în supele raw ( crude ) de legume, sau băut aşa cum este. Ca gust, se potriveşte foarte bine cu fasolea bătută, humusul şi cu salsa (sos).

Seminţele crude

Chia, seminţele de in, de cânepă sau dovleac sunt pline de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, fibre şi antioxidanţi. Cu proprietăţi antiinflamatorii, ele sunt şi surse importante de proteine care ajută la eliminarea colesterolului şi la îmbunătăţirea calităţii sângelui. Alimentele de origine animală contribuie la creşterea acidităţii în organism, în timp ce proteinele provenite din plante fac exact contrariul.

Ovăzul

Se vorbeşte foarte mult despre ovăz. Si pe drept cuvânt, pentru că este o veritabilă armă de curăţare a colesterolului de pe pereţii vaselor sanguine şi de luptă împotriva inflamaţiilor. Dacă aveţi alergie la gluten, alegeţi ovăzul fără gluten. Si, întotdeauna, pe cel integral. Efectele sale antioxidante şi energia pe care o livrează corpului, contribuţia la alcalinizarea sângelui, toate acestea ajută din plin la un flux optim al sângelui.

Cerealele integrale

Alte cereale integrale, cum ar fi orezul sălbatic, negru sau brun, meiul, quinoa şi amarantul sunt printre cele mai nutritive alimente cu proprietăţi antiinflamatorii, digestive şi de detoxifiere.

Citricele

Lămâile, limetele, portocalele şi grapefruit-ul conţin zahăr puţin, sunt alimente antiinflamatoare şi alcalinizează sângele, în ciuda faptului că par acide. Prin conţinutul de vitamina C, contribuie la detoxifierea organismului. Si sunt uşor de digerat, datorită conţinutului de fibre solubile, importante de altfel şi pentru inimă şi sânge. Un sfat: stoarceţi câteva picături din sucul acestor citrice în piureuri, sosuri dulci şi salate. Vor da la pachet, savoare şi sănătate.

Migdalele crude şi seminţele oleaginoase

Migdalele crude şi nucile de tot felul, şi de prin toată lumea sunt printre cele mai benefice alimente, datorită componentelor antioxidante: vitamina E, care combate inflamaţia, acizii graşi Omega 3, cu proprietăţi antioxidante. Consumaţi-le crude, pentru că atunci când sunt prelucrate termic, devin acide. Untul de arahide, migdalele crude, împreună cu o felie de brânză slabă sau cu o ceaşcă de terci de fulgi de ovăz sunt opţiuni excelente pentru cele două gustări ale zilei, dintre mesele principale.

Legumele cu frunze verzi

Indiferent de ce legume alegeţi, puteţi fi siguri că sângele dumneavoastră va fi fericit. Legumele cu frunze verzi sunt cele mai alcalinizante alimente, deoarece au cele mai concentrate surse de clorofilă. Aceasta curăţă sângele şi detoxifică ficatul. Pe de altă parte, frunzele verzi îmbunătăţesc fluiditatea şi consistenţa sângelui, datorită conţinutului bogat de vitamine C şi K. Spanacul, salata kale, verde şi cea romană, frunzele de muştar şi de ridiche neagră, rucola ar trebui consumate zilnic, în supe raw (crude) sau în sucuri proaspete, în sandvişuri.

Cacaua

Aliment ideal pentru stimularea circulaţiei, scăderea tensiunii arteriale şi îmbunătăţirea funcţiei neurotransmiţătorilor în creier, cacaua ocupă primul loc la concentraţia de magneziu, mineral cu un deosebit rol în alcalinizarea sângelui. Cromul din compoziţia boabelor de cacao ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ajută metabolismul, reduce poftele alimentare, reglează grăsimile şi colesterolul.

Ridichea neagră

Ridichile sunt bogate în minerale, inclusiv potasiu. Acesta ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la stimularea circulaţiei sanguine. Doza indicată pentru tratarea diferitelor afecţiuni şi întărirea organismului este de 100 până la 400 ml de suc proaspăt, consumat zilnic. Persoanele cu probleme gastrice trebuie să consulte medicul înainte de a începe o astfel de cură, efectele adverse fiind balonările şi problemele gastrointestinale.

Sparanghelul

Sparanghelul este o bună alegere pentru detoxifierea sângelui şi, totodată, pentru functia sa diuretică, datorată continutului ridicat de potasiu. Este bogat şi în complexul de vitamine B, în vitamina C şi fibre. Subtirel ca formă, dar deosebit de puternic, tocmai datorită acestor fibre, sparanghelul este şi o sursă bună de proteine – în doar şase tulpini se găsesc patru grame de proteine. Cea mai sănătoasă formă de a găti sparanghelul este la aburi, pentru păstrarea tuturor calitătilor sale nutritive.

Ardeiul roşu

Ardeiul roşu este bogat în vitamina C, cam toată doza necesară a zilei fiind concentrată într-un ardei de mărime medie. Este, de asemenea, o sursă bună de fibre, de antioxidanti şi de apă „vie”, necesare pentru a îmbunătăti fluxul sanguin. Pentru o gustare delicioasă şi o bombă de sănătate, umpleti un ardei roşu cu cereale, seminte şi alte legume proaspete, asezonate cu un dressing (sos) pe bază de suc de citrice.