Epilepsia: tipuri, simptome, cauze și tratament

Epilepsia

Epilepsia: tipuri, simptome, cauze și tratament

Epilepsia este o boală neurologică care se manifestă prin transmiterea unor impulsuri electrice în interiorul creierului. La nivelul sistemului nervos se produc descărcări electrice dezorganizate, bruşte şi excesive care conduc către apariţia convulsiilor epileptice.

Activitatea electrică anormală apărută la nivelul sistemului nervos se manifestă prin convulsii care afectează vorbirea, vederea, sistemul muscular sau chiar pierderea conştienţei. În foarte multe cazuri de epilepsie apare şi imposibilitatea controlării defecaţiei.

Cauzele apariţiei epilepsiei

Cauzele epilepsiei sunt necunoscute. De cele mai multe ori, epilepsia începe în copilărie sau după vârsta de 60 de ani, deşi se poate dezvolta la orice vârstă. Există numeroase îmbolnăviri de epilepsie provocate de boli organice.

Astfel, epilepsia poate fi rezultatul altor boli, precum:

Nu întotdeauna se poate identifica o cauză a apariţiei epilepsiei. La unele persoane epilepsia apare în urma unor tumori, infecţii sau traumatisme cerebrale. Adesea, sunt identificate mai multe cazuri de epilepsie la copii, prin transmitere genetică, mai ales la copiii care provin din părinţi cu potenţial epileptogen.

De foarte multe ori, anumite afecţiuni pot conduce la apariţia epilepsiei.

Printre aceste afecţiuni, cele mai importante sunt:

 • boala Alzheimer
 • excesul de băuturi alcoolice
 • abuzul de droguri în perioada de dezintoxicare
 • meningita şi encefalita
 • traumatismele craniene
 • tumorile cerebrale
 • ateroscleroza
 • boli care pot afecta circulaţia sângelui la nivelul creierului
 • probleme de dezvoltare a creierului înainte de naştere

Epilepsia se poate dezvolta fără manifestarea tuturor acestor afecţiuni.

Epilepsie simptome

Convulsiile reprezintă singurul simptom vizibil al epilepsiei. Există două tipuri de convulsii de natură epileptică, iar simptomele fiecărui tip de convulsie se manifestă diferit de la persoană la persoană.

1. Convulsiile parţiale sau localizate care încep într-un anume loc în creier. Acest tip de convulsii poate afecta iniţial doar o parte a corpului, iar mai târziu se poate extinde la tot corpul, manifestânsu-se şi pierderea conştienţei.

2. Convulsiile generalizate încep pe toată suprafaţa creierului şi afectează tot corpul.

Convulsiile pot dura de la câteva secunde la câteva minute, iar unii bolnavi au capacitatea de a conştientiza ce s-a întâmplat în timpul convulsiilor, în timp ce alţii nici nu realizează că au avut convulsii.

Stările de manifestare în cazul convulsiilor:

 • muşchii devin rigizi, iar bolnavul cade şi îşi pierde controlul
 • privire fixă şi pierdută timp de câteva secunde
 • căderea capului din poziţia normală
 • spasme musculare
 • percepţia unor mirosuri, de obicei neplăcute şi a unor imagini pe care doar bolnavul le percepe

Tratament epilepsie

Nu există un tratament care să vindece epilepsia, însă există tratamente care să controleze apariţia convulsiilor epileptice.

Convulsiile pot conduce la moarte deoarece ele apar pe neaşteptate, brusc, producând căderea bolnavului, înnecarea, diverse accidente în funcţie de locul în care se află bolnavul şi de momentul apariţiei convulsiilor. Tratamentul se bazează pe tipul convulsiilor, un tratament adecvat pentru un tip de convulsie o poate provoca pe cealaltă.

Odată ce a fost stabilit cel mai eficient tratament, pacientul trebuie să urmeze întocmai recomandările medicului, deoarece contrariul poate provoca efecte adverse.

Un tratament pentru epilepsie produs de compania farmaceutică GW Pharmaceuticals Plc a fost autorizat de agenţia guvernamentală americană Food and Drug Administration (FDA), devenind primul medicament pe bază de cannabis, care a obţinut aprobare în Statele Unite. Medicamentul Epidiolex este derivat din canabidiol (CBD), una dintre sutele de molecule din planta de marijuana, şi conţine mai puţin de 0,1% tetrahidrocanabinol (THC), componentul psihoactiv responsabil pentru senzaţia de euforie. In trecut au mai fost autorizate medicamente care conţineau o versiune sintetică a moleculelor derivate din marijuana. In 1985, FDA a aprobat Marinol, care conţinea o variantă sintetică a THC-ului, pentru stimularea apetitului la pacienţii cu SIDA.

Prevenire epilepsie

Din cauza faptului că epilepsia nu are cauze identificabile, nu este posibil ca această afecţiune să fie prevenită. Traumatismul, o cauză frecventă de declanșare a epilepsiei, poate fi prevenit, de exemplu, prin purtarea centurii de siguranţă în autovehicul, cască de protecţie în timpul ciclismului, schiatului, patinajului, călăritului.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi Simptome şi Boli