Alzheimer: primele 10 simptome ale bolii care rămân neobservate

alzheimer doftoria simptome

Alzheimer. Primele 10 simptome ale bolii Alzheimer care rămân neobservate

Deși boala Alzheimer a fost descoperită de peste un secol, oamenii de știință încă nu au pus la punct un tratament eficient pentru aceasta.

În prezent, cercetarea la nivel mondial în domeniul Alzheimerului pune accentul pe componenta genetică a bolii și pe identificarea unor biomarkeri care ar putea ajuta la depistarea afecțiunii înainte de apariția primelor semne de demență.

Această boală a uitării este, de multe ori, considerată în mod greșit o afecțiune specifică vârstnicilor. Însă maladia Alzheimer nu mai este doar o boală a bătrâneţii, vârsta de debut a bolii cu evoluţie lentă coboară sub 60 de ani, sub 50 de ani. Sunt şi cazuri de 40 şi ceva de ani ale debutului bolii.

Primele 10 simptome:

1. Schimbarea stării de spirit şi a personalităţii. Persoanele care suferă de boala Alzheimer ajung să nu mai găsească plăcere în lucrurile care înainte le confereau bucurie, îşi pierd încrederea în apropiaţi şi pot să devină furioşi sau supăraţi fără motiv.

2. Probleme de vorbire şi de scriere. Pacienţii ajung să uite cuvinte de bază, devenind foarte greu de înţeles.

3. Schimbări de memorie care perturbă activitatea de zi cu zi. Pacienţii cu Alzheimer au obiceiul de a muta lucrurile ce le aparţin în locuri mai puţin obişnuite, cum ar fi mutarea periuţei de dinţi într-un compartiment al frigiderului.

4. Dezorientare şi o judecată slabă. Pacienţii pot să se rătăcească în chiar împrejurimile casei unde locuiesc sau au probleme cu îndeplinirea unor sarcini obişnuite, cum ar fi pregătirea unei mese.

5. Confuzie privind ora zilei şi locul unde se află

6. Renunţarea la locul de muncă şi retragerea din activităţi sociale

7. Provocări întâmpinate în planificarea şi rezolvarea unor activităţi

8. A încurca lucrurile şi a pierde capacitea de reface un drum deja parcurs

9. Dificultăţi în realizarea sarcinilor specifice locului de muncă sau de la domiciliu

10. Incapacitatea de a înţelege imagini

 

Puteţi ajuta la combatera si întârzierea debutului bolii natural prin alimente: 

7 alimente pentru memorie și sănătatea creierului

10 motive pentru o linguriță de spirulină în fiecare zi