10 remedii naturiste pentru circulaţia sângelui (ritm cardiac, palpitaţii, aritmii etc.)

remedii pentru circulaţia sângelui

10 remedii pentru circulaţia sângelui (ritm cardiac, palpitaţii, aritmii etc.)

Anumite plantele sunt remedii care acţionează în mai multe direcţii, influenţând atât ritmul cardiac, cât şi vasodilataţia arterelor şi a venelor, cu rol în reglarea circulaţiei periferice. Principalele specii de plante medicinale, cu rol în tratamentele aritmiilor, intervin în reducerea frecvenţei pulsului şi cu acţiuni antispastice şi sedative asupra tulburărilor neuro-vegetative care dereglează ritmul cardiac, palpitaţiile şi nevrozele cardiace.

De obicei, se administrează sub formă de infuzii, decocturi sau tincturi în momentul crizelor, de preferat seara la culcare.

  • 1. Talpa gâştei

Infuzie dintr-o linguriţă herba uscată şi mărunţită la 250 ml apă clocotită; se infuzează 5 minute şi se beau două ceaiuri neîndulcite pe zi (dimineaţa şi seara), timp de o săptămână, având efecte calmante în afecţiunile cardiace, perturbate de stresuri şi supărări.

Tinctură din 20 g herba uscată, macerată timp de 7-8 zile în alcool 700; se strecoară şi se iau câte 20-30 picături, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese. Are efect de înlăturare a stărilor de excitaţie cerebrală, produce relaxarea musculaturii netede a cordului şi a vaselor şi reglează presiunea sanguină.

  • 2. Păducel

Infuzie din 1 linguriţă amestec de flori, frunze şi fructe uscate la 200 ml apă în clocot; se infuzează 10 minute şi se bea o cană pe zi, fracţionată în 3-4 reprize, cu efect de completare a tratamentului cu digitalice.

Tinctură din 20-30 g flori şi frunze puse la macerat timp de 7-8 zile în alcool 700; se strecoară şi se iau câte 15-20 picături, de 3 ori pe zi.

Pulbere din flori şi frunze uscate şi măcinate, din care se ia câte un vârf de cuţit pe zi, ce se ţine sub limbă.

Aceste forme de tratamente dau bune rezultate în tulburările de ritm cardiac, în eliminarea extrasistolelor şi a palpitaţiilor şi în înlăturarea acceselor de tahicardie paroxistică, fiind folosite în cure ce durează până la dispariţia aritmiilor.

  • 3. Lavandă

Ulei eteric din care se iau câte 20-30 picături în puţină apă, de 2-3 ori pe zi, cu 20-30 minute înainte de mesele principale, într-o cură de 2-3 săptămâni pe lună.

  • 4. Odolean

Infuzie din 1 linguriţă rădăcini uscate şi măcinate la 250 ml apă clocotită; se lasă vasul acoperit 15 minute şi se bea o cană în cursul zilei, fracţionată în 2-3 reprize, având efecte sedative, mai ales în palpitaţii.

Tinctură din 20 g rădăcini uscate, macerate în alcool 700 timp de 8 zile; se iau câte 15-20 picături de 2-3 ori pe zi.

Pulbere din rădăcini uscate şi măcinate din care se ia câte un vârf de cuţit, de 3 ori pe zi.

  • 5. Unguraş

Infuzie din 1-2 linguriţe herba uscată la 250 ml apă în clocot care se infuzează 15-20 minute; se beau câte 2-3 căni pe zi, având efecte pozitive în reglarea ritmului cardiac.

  • 6. Saschiu

Infuzie dintr-o linguriţă herba uscată la 250 l apă clocotită; se infuzează 10-15 minute şi se beau pe parcursul unei zile, având acţiuni în diminuarea ritmului cardiac, reducerea hipertensiunii arteriale şi în oxigenarea creierului.

  • 7. Degeţel roşu

Tinctură glicero-alcoolică din care se iau câte 10-15 picături pe zi, timp de 2-3 zile, urmate de un regim de întreţinere cu 3-5 picături pe zi, având acţiune cardiotonică, indicată în fibrilaţie şi insuficienţă cardiacă.

  • 8. Rozmarin

Soluţii hidroalcoolice, ulei volatil sau unguente de rozmarin aplicate sub formă de frecţii uşoare în zona inimii, cu rol în vindecarea durerilor de angină pectorală, tulburări de ritm cardiac, înţepături în inimă, tendinţe de sufocare.

  • 9. Amestecuri de plante

Se folosesc combinaţii de specii diferenţiate în funcţie de natura afecţiunilor inimii. Plantele mai frecvent utilizate sunt: păducel, odolean, talpa gâştei, degeţel, vâsc, unguraş, roiniţă, troscot, mentă, tei etc.

  • 10. Apiterapie

Macerat din miere de albine şi propolis, cu adaus de usturoi care se consumă 1-2 luni pe trimestru.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria