Diferența dintre ulcer și gastrită. Cum le deosebim?

ulcer și gastrită

Ulcer și gastrită. Doua afectiuni ale stomacului cu simptome asemănătoare. De fapt, cum le deosebim?

Gastrita și ulcerul afectează stomacul. În timp ce gastrita este o inflamație, ulcerul reprezintă erodarea mucoasei gastrointestinale, fiind însoțit și de senzația de durere localizată, uneori de sângerări – ceea ce înseamnă că, prin comparație, este o afecțiune mult mai gravă.

De fapt, bolile prezintă și caracteristici diferite.

Ulcer

La fel ca și în cazul gastritei, ulcerul se poate declanșa în urma infectării cu bacteria Helicobacter pylori. Alte cauze pot fi reprezentate de administrarea medicamentelor iritante, precum aspirina, ibuprofenul și diclofenacul, sau a pastilelor destinate tratării osteoartritei. Simptomele întâlnite în cazul celor care suferă de această afecțiune sunt tulburările digestive, regurgitarea, durerea în zona abdomenului, deasupra ombilicului. Tratamentul constă în administrarea antibioticelor (dacă boala e cauzată de infecția cu H. pylori) sau de medicamente cu rol antiacid și antihistaminice H2. Medicul va recomanda schimbarea regimului alimentar, din care trebuie excluse prăjelile, produsele care provoacă aciditate, dulciurile, grăsimile și laptele. Netratată, boala poate duce la cancer gastric.

Gastrita

Se manifestă prin arsuri la stomac, indigestie sau prin senzația permanentă de foame, chiar după mesele sățioase. Poate apărea dintr-o mulțime de motive precum cantitatea prea mare de suc gastric secretată în timpul digestiei, de consumul de alcool în exces, de administrarea medicamentelor antiinflamatoare sau din cauza stresului. De asemenea, alți factori declanșatori pot fi prezența bacteriei Helicobacter pylori, situată în interiorul mucoasei stomacului, refluxul biliar, deficitul de vitamina B12 și infecțiile. Netratată, crește riscul de cancer. Dar, în majoritatea cazurilor, gastrita este o boală care se vindecă repede. Ca tratament, se administrează medicamente care au rol de pansament gastric, și se exclud din alimentație alimentele iritante.

Citește și alte articole despre ulcer și gastrită:

5 sucuri naturale care luptă cu gastrita

5 alimente care previn aciditatea gastrică

Ceai de păpădie: calmează ficatul, ajută gastrita și afecţiunile cardiace