Ceai de păpădie: calmează ficatul, ajută gastrita și afecţiunile cardiace

Ceai de păpădie  doftoria

Ceai de păpădie 

Substanţele pe care le conţin rădăcina, frunzele și florile de păpădie fac din aceasta plantă un remediu pentru multe afecţiuni.
Păpădia conţine substanţe cu principii amare, cea mai cunoscută fiind taraxacina, flavonoide și carotenoide, care dau culoarea galbenă a florii. De asemenea, aceasta plantă conţine vitamine din complexul B, C și D și minerale, dintre care cel mai important este potasiul.

Păpădia are proprietăţi de tonic amar, stimulează activitatea pancreasului și secreţia de bilă. Ceaiul de păpădie are un slab efect laxativ, diuretic și diaforetic (ajută la producerea transpiraţiei).  Studii realizate în domeniu au demonstrat că rădăcina de păpădie acţionează benefic asupra ficatului și are și efect coleretic-colagog, adică asigură buna funcţionare a vezicii biliare.

Păpădia se recomandă în special în anorexii, datorită principiilor amare ale plantei, în diverse afecţiuni ale căilor biliare (colecistopatii) sau în gastritele hipoacide. Efectul diuretic transformă păpădia într-un aliat al persoanelor care suferă de microlitiaza renală. Această plantă este utilă, de asemenea, în curele de slăbire, deoarece creste tranzitul intestinal și stimulează diureza.

Un alt avantaj al păpădiei este în afecţiunile cu edeme (acumulare de lichid seros în spatiile intercelulare ale organelor și ţesuturilor): afecţiunile cardiace și cele hepatice cronice însoţite de edeme și ascită. Infuziile de păpădie se deosebesc de celelalte diuretice prin faptul ca prin urină nu sunt eliminate cantităţi mari de potasiu.

Este una dintre plantele medicinale cele mai bine tolerate și lipsite de efecte adverse. Singurele contraindicaţii vizează persoanele care au alergii la polenul de păpădie și în anumite colecistite acute sau calculi coledocieni.

Inflamaţii. Păpădia se folosește cu succes în diverse inflamaţii cutanate și are și efect antireumatic. De asemenea, exista o serie de studii care au arătat că această plantă stimulează imunitatea. Din frunzele de păpădie se poate prepara un suc: 10-20 ml de două ori pe zi. Rădăcina se pune la uscat, se sfărâmă și se administrează 3-5 g de pulbere pe zi. Infuzia se prepară din 5-10 g de frunze uscate la o cană de apă. Preparatele din păpădie se iau cu o jumătate de oră înainte de masă în cazul gastritelor sau în anorexii.