Alergia la ouă: simptome, cauze și factori de risc

Alergia la ouă

Alergia la ouă

Oul este alimentul care cauzează cele mai frecvente alergii la copii. Alergia apare, de obicei, la câteva minute sau ore după ce oul a fost consumat și se manifestă chiar și la vârste foarte mici. Majoritatea copiilor nu mai sunt alergici atunci când ajung la vârsta adolescenței, însă există și cazuri când cei afectați sunt alergici și la vârsta maturității. Alergia se manifestă printr-o gamă diversă de simptome – de la iritații pe piele, la vomă sau alte probleme digestive.

Alergia la ouă: Semne și simptome

Reacţiile alergice la ou variază de la persoană la persoană și se declanșează după ce persoana alergică a mâncat ou.

Printre simptome se numără:

  • Inflamații ale pielii sau urticarie – cel mai frecvent
  • Rinită alergică
  • Simptome digestive precum crampe, greață sau vomă
  • Semne și simptome ale astmului – tuse, durere în piept, dificultăți de respirație

O reacție severă a alergiei la ou este anafilaxia, o urgență medicală care poate amenința viața și care necesită o injecție cu epinefrină (adrenalină).

Semne ale anafilaxiei:

  • Îngustarea căilor respiratorii
  • Dureri abdominale și crampe
  • Puls crescut
  • Scăderea severă a tensiunii arteriale și apariția senzației de amețeală și pierderea cunoștinței

În cazul apariției unuia din simptomele de mai sus, este necesar ca persoana afectată să fie dusă la doctor.

Alergia la ouă: Cauze

Toate tipurile de alergii la mâncare au loc din cauza unei reacții exagerate a sistemului imunitar. Sistemul imunitar confundă anumite proteine din ou cu unele periculoase. În momentul în care copilul intră în contact cu proteinele din ou, anticorpii le recunosc și avertizează sistemul imunitar să elibereze histamine și alte chimicale care cauzează simptomele și semnele alergice.

Atât albușul, cât și gălbenușul oului conține proteine care pot cauza alergii, dar cel mai frecvent alergiile sunt cauzate de albuș. Este posibil ca bebelușii care sunt alăptați să fie afectați de efectele alergiei la ou dacă mama a consumat acest aliment înainte de a-l hrăni.

Alergia la ouă: Factori de risc

Anumiți factori pot mări șansele de a dezvolta alergia la ou:

Dermatita atopica; copii cu acest tip de reacție a pielii sunt mai predispuși la a avea alergie la ou decât cei care nu suferă de această afecțiune

Istoricul bolilor în familie – copilul are un risc crescut de a face alergie la ou dacă părinții suferă de astm, alergii la mâncare sau alt tip de alergie.

Vârsta – alergiile la ou sunt frecvent întâlnite la copii.

Alergia la ouă: Tratament

Nu există o schemă de tratament care să vindece sau să prevină reacțiile alergice la ou. Singurul mod prin care alergia poate fi evitată este dacă nu se consumă ou sau produse care conțin ou.

Cu toate acestea, foarte multe alimente conțin oul ca ingredient ascuns în compoziția lor, de aceea, în ciuda eforturilor depuse, este probabil să consumăm acest aliment. De aceea, antihistaminele pot reduce simptomele unei reacții alergice ușoare. Acest tip de medicamente pot fi administrate după consumarea oului. Din păcate, antihistaminele nu sunt eficiente în prevenția reacțiilor alergice la ouă sau în tratarea reacțiilor severe.

Dacă un copil dezvoltă reacții severe la ou, este recomandată injecția cu epinefrină. Chiar dacă injecția este administrată, persoana afectată trebuie să se prezinte obligatoriu la camera de urgență.

Alergia la ou nu poate fi vindecată cu ajutorul medicației, însă, odată cu maturizarea, alergiile pot dispărea de la sine.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Anafilaxia: alergii alimentare

6 Tratamente naturiste simple cu coji de ouă

Câte ouă putem mânca într-o singură zi?

Ouăle de prepeliță: 7 beneficii pentru sănătate