Anafilaxia: alergii alimentare

Anafilaxia alergii alimentare

Anafilaxia: alergii alimentare

Alergiile alimentare se manifestă printr-o reacție exagerată a sistemului imunitar la consumul anumitor alimente. Chiar și o cantitate infimă din alimentul alergen poate declanșa simptomele. Simptomele des întâlnite ale alergiilor alimentare sunt erupție cutanată, urticarie, prurit (mâncărimi), secreții nazale apoase. O reacție gravă la un anumit aliment poate fi anafilaxia.

Anafilaxia este o reacție rapidă, potențial letală, simptomele fiind acelea ale unei reacții alergice la care se adaugă scăderea tensiunii arteriale, dificultăți de respirație, dureri abdominale, inflamația limbii sau laringelui, diaree sau vomismente și pierderea cunoștinței.

Alergia alimentară este diferită de intoleranța la un anumit aliment, cea din urmă fiind mai puțin gravă. Alergiile alimentare afectează 8% dintre copiii până în trei ani și 3% dintre adulți.

Alergii alimentare. Simptome

Simptomele alergiei alimentare se declanșează de obicei la câteva minute de la consumul unui anumit aliment.

Simptomele pot fi:

  • erupție cutanată
  • urticarie
  • prurit
  • congestie nazală, secreții apoase din nas și strănut (rinită alergică)
  • respirație îngreuiată
  • respirație șuierătoare (wheezing)
  • crampe
  • greață
  • vomismente
  • ochi apoși
  • diaree
  • anafilaxie

Anafilaxia este o reacție alergie potențial letală care se manifestă prin:

  • prurit
  • roșeață
  • limbă și buze umflate
  • respirație îngreuiată
  • puls slab
  • leșin
  • crampe abdominale
  • amețeli
  • hipotensiune

Alergii alimentare. Tipuri

În funcție de ingredientul alergen, alergiile alimentare pot fi, de exemplu:

  • alergia la lapte
  • alergia la soia
  • alergia la grâu
  • alergia la fructele de mare
  • alergia la ouă
  • alergia la alune

Alergii alimentare. Cauze

O reacție anormală a sistemului imunitar la consumul unui anumit aliment ca și cum ar fi vorba de un virus sau de o bacterie. Alergia apare când sistemul imunitar dezvoltă o sensibilitate față de alimentul respectiv. Când persoana alergică consumă alimentul în cauză, sistemul imunitar îl percepe ca și cum ar fi o substanță nocivă și dezvoltă anticorpi împotriva sa.

Alimentul alergen poate fi: pește, alune, lapte animal, soia, grâu, fructe de mare, nuci

Alergii alimentare. Factori de risc

  • istoric familial
  • vârsta: de obicei, apare la copii
  • astm
  • prezența altor alergii

La ce să te aștepți atunci când te prezinți la medic?

Prezintă-te la medic dacă manifești vreunul dintre simptomele enumerate mai sus.

Pregătirea pentru consultație

Ce ai de făcut în vederea consultației inițiale:

  • întreabă atunci când faci programarea dacă există unele restricții, de exemplu alimentare
  • notează pe o foaie de hârtie toate simptomele pe care le-ai observat
  • întocmește o listă cu medicamentele pe care le iei, inclusiv vitamine sau suplimente alimentare
  • nu uita să menționezi orice modificare a stilului de viață

Pentru alergiile alimentare sunt câteva întrebări de bază pe care trebuie să i le pui medicului:

  • Care sunt cauzele acestei afecțiuni?
  • De ce analize e nevoie?
  • Ce variante de tratament există?
  • Trebuie să evit toate alimentele care conțin ingredientul la care sunt alergic?
  • Am și alte probleme de sănătate. Cum să le gestionez pe toate?

La ce să te aștepți de la medic?

Medicul îți va pune mai multe întrebări legate de alergiile alimentare și ar trebui să fii pregătit să răspunzi într-un timp cât mai scurt.

Iată ce ar putea să te întrebe:

  • Ce simptome aveți și când s-au declanșat?
  • Simptomele apar de fiecare dată când consumați alimentul respectiv?
  • Cât de grave sunt simptomele?
  • Ce pare să calmeze simptomele?
  • Ce pare să agraveze simptomele?
  • Există cazuri de alergii în familie?
  • Suferiți și de alte alergii sau de eczeme cutanate?

Stabilirea diagnosticului pentru alergiile alimentare

  • examinare fizică
  • anamneză
  • creșterea treptată a cantității alimentului respectiv în dietă
  • dieta de eliminare: se scot din dietă toate alimentele care conțin ingredientul alergen pentru a se vedea dacă dispar sau nu simptomele

Tratament pentru alergii alimentare

Primul gest

Prezintă-te la medic pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim.

Tratament clasic pentru alergii alimentare

  • administrarea de antihistaminice
  • tratamentul anafilaxiei cu epinefrină injectabilă
  • eliminarea din dietă a alimentelor care conțin ingredientul alergen

Tratament naturist pentru alergii alimentare

Atenție: un tratament naturist nu trebuie să-l înlocuiască pe cel convențional, recomandat de medic, ci poate fi doar complementar acestuia. Consultă-te cu medicul înainte de administrarea oricărui supliment alimentar sau remediu naturist pentru alergiile alimentare.

 

Hrean:

  • reduce secrețiile nazale, este expectorant

Ceai de mușețel:

  • are rol antiinflamator și antihistaminic

Prevenție:

Poartă o brățară la mână pe care să scrie că purtătorul este alergic la grâu (poți să faci una la comandă).

Ia cu tine mereu o seringă autoinjectabilă cu epinefrină în cazul unei reacții alergice severe.

Citește și alte articole:

Alergia

5 uleiuri esențiale pentru alergii

7 infuzii pentru rinita alergică

Alergie: care sunt cele mai rare şi ciudate alergii din lume