Probleme digestive: 10 plante care ajută digestia

probleme digestive doftoria

Probleme digestive: 10 plante care ajută digestia

1. Mărarul este recomandat în caz de vărsături, digestie leneșă. Se pune o linguriță de semințe de mărar într-o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat 15-20 de minute, după care se strecoară și se consumă, după masă, până la 3 căni pe zi.

2. Menta este recomandată în caz de indigestie, balonare, dischinezie biliară, infecție gastro-intestinală, greață, crampe abdominale, normalizează funcțiile stomacului și contribuie la buna funcționare a ficatului. Se consumă 2-3 căni de infuzie pe zi, după mesele principale.

3. Păpădia este recomandată pentru a stimula sucurile gastrice, procesul de digestie, de extragere a nutrienților din alimente, au efect depurativ, sudorific, diuretic, tonic. Se consumă sub formă de salată sau infuzie din frunze, flori, rădăcină. Este contraindicată persoanelor care suferă de ulcer și gastrită hiperacidă.

4. Cimbrul are efecte antiseptice, tonic digestive, antiseptice, carminative, antispastice, stimulează apetitul, digestia, îmbunătățește funcțiile hepatice. Se poate folosi drept condiment sau sub formă de infuzie.

5. Feniculul este recomandat pentru a crește pofta de mâncare și secreția enzimelor digestive. Se consumă o cană de infuzie, cu 20 de minute înainte de masă sau în timpul mesei.

6. Dafinul are efect digestiv, antiseptic, carminativ, emenagog, expectorant, antireumatismal. Se consumă o cană de infuzie (30g – 40g la un litru de apă) înaintea meselor principale.

7. Tarhonul este recomandat în caz de gastrită, arsuri gastrice, stimulează apetitul. Se face infuzie din 2-3 lingurițe, la o cană de apă fierbinte.

8. Pelinul stimulează digestia și detoxifică organismul. Se poate lua sub formă de infuzie, câte 2-3 căni pe zi, sau ca tinctură. Se ia câte o linguriță cu preparat, diluat în 150 ml de apă, de 3 ori pe zi. Atenție! Femeile însărcinate nu au voie să consume pelin.

9. Chimenul calmează spasmele abdominale, tratează balonarea, „taie” greața. Se ia sub formă de infuzie, câte o linguriță cu semințe la o cană cu apă clocotită. Bea 2 căni pe zi. La fel de eficient este dacă-l consumi sub formă de pulbere ori semințe.

10. Cicoarea stimulează secreția de bilă și elimină toxinele din organism. Se ia sub formă de infuzie, câte 2 căni pe zi. In magazine, se găsesc preparate sub denumirea de „cafea instant de cicoare”. Sunt bune ca înlocuitori ai cafelei zilnice, având la rândul lor proprietăți tonice și energizante.