Simptome, cauze şi tratamentul corect al herniei

tratamentul corect al herniei

Tratamentul corect al herniei

Conform statisticilor, hernia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate care impune intervenţie chirurgicală.

Pot fi de mai multe tipuri: inghinale, ombilicale, epigastrice, femurale sau incizionale.

Cele mai frecvente hernii sunt cele inghinale, care presupun ieşirea unui organ din cavitatea abdominală, printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinală.

Herniile inghinale sunt mai frecvente la bărbaţi, pentru că ei au testicule care coboară din cavitatea abdominală printr-un orificiu din peretele abdominal.

Herniile femurale sunt mai frecvente la femei. La persoanele cu obezitate, sunt mai frecvente şi mai dificile pentru că presiunea abdominală e mai mare tocmai prin excesul ponderal din abdomen.

La sportivi, sunt, de asemenea, mai frecvente pentru că fac efort fizic în care contractă musculatura abdominală.

Există şi la gravide hernii. Deci toate lucrurile care cresc presiunea abdominală predispun la apariţia herniilor.

Tratamentul corect al herniei

În principiu, herniile nu au o rezolvare de la sine, ele vor creşte tot timpul în dimensiuni, vor deveni din ce în ce mai voluminoase, din ce în ce o mai mare parte din conţinutul abdomenului va avea tendinţa să iasă în afara peretelui abdominal.

Si, având în vedere că această ieşire se face printr-un orificiu relativ strâmt, ele se vor încarcera, adică vor realiza nişte aderenţe între sacul de hernie şi organul herniat, iar de la încarcerare până la strangulare este foarte puţin.

Herniile pot apărea şi la persoane care fac efort fizic la serviciu, dar şi în cazul celor cu un ţesut conjuctiv mai slab.

Acest tip de ţesut predispune la hernii, hemoroizi şi varice. În plus, herniile incizionale (eventraţiile) pot apărea şi după o intervenţie din sfera colonului, care a impus o incizie mare.

În orice situaţie, vizita cât mai devreme la medic înseamnă o rezolvare rapidă, cu riscuri mici.

Strangularea unei hernii se poate complica inclusiv cu ocluzie intestinala, care reprezintă o urgenţă medicală ce ameninţă viaţa pacienţilor.

Tratamentul corect al herniei

De aceea, sfatul medicilor pentru cei care constată primele semne ale unei hernii este să se adreseze cât mai repede specialistului în chirurgie generală.

La ora actuală, plasele folosite pentru a vindeca herniile sunt din materiale performante, sunt uşor integrate de organism şi permit rezolvarea herniilor pentru totdeauna.

După o intervenţie laparoscopică pentru hernie, pacienţii se recuperează rapid. Aceştia rămân internaţi 24 de ore şi pot pleca acasă a doua zi.

Singurul inconvenient este o uşoară jenă la nivelul peretelui abdominal, asemănătoare febrei musculare. Pacienţii sunt sfătuiţi să evite activitatea fizică intensă timp de o lună şi jumătate.

După această perioadă, de obicei, îşi pot relua programul obişnuit de mişcare.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Hernie: tratamente naturiste pentru dureri de hernie

Cum ameliorăm durerea cauzată de hernie

Simptome de hernie hiatală

Alifie chinezească: beneficii, utilizări și contraindicaţii