Seminţele şi secretele lor

Seminţele şi secretele lor doftoria

Seminţele şi secretele lor

Seminţele au conţinut mare de compuşi fosforici care asigură factorii de creştere rapidă ai plantei. Toate seminţele sunt acide, dar unele mai puţin acide. In general, seminţele sunt mai uşor de digerat decât nucile sau alunele. Totuşi şi seminţele trebuie înmuiate pentru 3 sau 6 ore înainte de a fi consumate pentru a dezactiva acidul fitic şi enzimele inhibatoare. Enzimele inhibatoare ţin seminţele în stare latentă de aceea trebuie dezactivate pentru o mai uşoară digestie a lor. Consumul seminţelor împreună cu vegetalele va duce la echilibrarea acidităţii lor în corp. Cele mai bune seminţe sunt cele care conţin o rată de 2 la 1 de grăsimi versus proteine. Aceste seminţe sunt: de cânepă, de susan, floarea soarelui, de in şi nucă de cocos tânără care de fapt este şi ea o sămânţă.

Seminţele sau boabele care, de fapt, sunt cereale sau leguminoase ca fasolea încolţită sau soia, pot duce la o deshidratare a corpului întrucât conţin toxine subtile.

Boabele de soia sunt foarte hibridizate şi modificate genetic şi nu sunt deloc benefice, aceasta incluzând laptele de soia, brânza de soia sau burgerii de soia. Cercetările arată că 2 porţii pe săptămână de soia poate deranja metabolismul hormonal. Se ştie deja că soia este un inhibitor al tiroidei, ceea ce înseamnă că duce la dezechilibre glandulare şi agravează hipotiroidismul. Soia dezechilibrează nivelul de estrogen în corp şi la bărbaţi şi la femei, ducând chiar la infertilitate. Bărbaţii care consumă multă soia, tind să capete caractere mai feminine, precum şi îngrăşarea în zona abdominală şi a pieptului.

Cerealele, mai ales cele hibridizate, nu pot fi metabolizate bine în corp, mai ales când sunt gătite. Cerealele gătite, şi chiar şi cele încolţite, pot lăsa în urmă un soi de proteină vâscoasă (gluten) care, în timp, va cauza iritaţii digestive. Dacă iţi plac cerealele, le poţi consuma aşa cum sunt în forma cea mai naturală, mestecând boabele nefierte şi neîncolţite precum le mâncau soldaţii romani. Acestea se pot combina cu vegetalele gen frunze verzi, dar nu şi cu fructele pentru că inhibitorii enzimei amilază vor împiedica digestia zahărului din fructe ceea ce va duce la fermentaţie, flatulenţă şi disconfort. Deci evită consumul de fructe după cereale chiar dacă au trecut câteva ore.

Cele mai bune seminţe sunt:

Seminţele de cânepă şi untul acestora, seminţele de dovleac şi untul acestora, de susan şi pasta de susan (tahini), de floarea soarelui, seminţele chia, uleiurile de seminţe presate la rece, nuca de cocos (tânără), seminţele de in, seminţele de armurariu (foarte indicat pentru ficat).