Gutuiul

gutuiul gutui gutuie doftoria

Gutuiul – Cydonia vulgaris ( Rosaceae )

Gutuiul este un arbore fructifer cu frunze mari nedinţate, groase, cu flori roz sau albe şi cu fructe comestibile mari, ovale, galbene, acoperite cu perişori.

In scopuri alimentar – medicinale se folosesc fructele şi frunzele.

Componenţii principali: apă, glucide, protide, lipide, magneziu, fosfor, calciu, potasiu, fier, cupru, sulf, tanin, pectină, vitaminele B, C şi PP, provitamina A.

Proprietăţi şi indicaţii: astringent puternic dar nedăunător (în diaree, dizenterie, mai ales la copii şi persoane debilitare) sub formă de pulpă de fruct sau decoct; emolient (seminţele în tuse, bronşite, traheite) prin infuzia pectorală din două linguriţe de seminţe la un litru de apă; antihemoragic (în hemoptizie, metroragii, hemoroizi); slab acid (în dispepsii cronice, inapetenţă); tonifiant (cataruri, infecţii respiratorii); se mai recomandă decoctul din fruct în leucoree.

Observaţii: fructul este astringent, seminţele sunt emoliente; asocierea tanin – pectină are acţiune favorabilă asupra mucoasei digestive; sub formă de salată (gutui cu mere şi morcov, date pe răzătoare şi îndulcite cu miere) sunt indicate la micul dejun în diareele cronice, colopatiile cronice nespecifice, hepatitele cronice; frunzele folosite ca infuzie au proprietăţi antidiareice.