Ghimpele

ghimpele ghimpe doftoria

Ghimpele – Xanthium spinosum ( Compositae )

Denumire populară: holeră.

Ghimpele este o plantă erbacee, înaltă de 15-80 cm, cu flori ce culoare gălbuie. Creşte prin locuri necultivate, ruderale, pe lângă drumuri şi garduri. Infloreşte începând cu sfârşitul lunii iunie până în septembrie. 

In scopuri medicinale se folosesc părțile aeriene ale plantei (Herba Xanthii spinosa) care se recoltează în timpul înflorii. 

Componenții principali: saponine, fitosteroli, flavonoide, acizi cafeic şi clorogenic, ulei volatil. 

Proprietăți: planta administrată sub formă de decoct şi extract are o acțiune decongestivă în adenomul de prostată, putând în cazuri mai puțin avansate să ducă chiar la evitarea intervenției chirurgicale. 

Indicații:

Intern: în tratamentul adenomului de prostată, prostatitei, cistopielitei şi litiazei renale gravelare (până la mărimea bobului de orez) – sub formă de decoct. Respectându-se strict indicațiile şi contraindicațiile, cantitatea indicată şi modul de preparare, după 3-5 săptămâni se reduc micțiunile nocturne şi dispar usturimile pe uretră, iar durerile sau apăsăturile la nivelul vezicii urinare sau în zona şezutului se diminuează, pentru ca pe parcurs să se descongestioneze prostata şi să îşi revină la volumul şi elasticitatea normală. Este nevoie să se respecte întocmai contraindicațiile şi mai ales evitarea alcoolului, vinului sau berii. Se va evita consumarea siropului din comerț care are drept conservant acid salicilic, sau răcoritoarele de orice fel. Tratamentul litiazei renale durează toată viața; în cistopielite (cistite) se face timp de 3-5 luni; iar în adenomul de prostată, în funcție de vechimea bolii şi reactivitatea organismului bolnavului, durează timp de 6-18 luni.

Contraindicații: în timpul tratamentului nu este voie să se consume: sărat, iute, piperat, acru (murături, varză, castraveți, gogoşari, gogonele etc.), roşii, lămâi, portocale, grapefruit, bulion, borş, lapte acru, sana, iaurt, smântână, alcool sub nici o formă, fructe acre.

Mod de folosire: sub formă de decoct – 1 gram de plantă se fierbe timp de 10 minute în 200 ml de apă, după care se strecoară şi se consumă odată călduț, cu o jumătate de oră înainte de masă; se consumă 2 ceaiuri pe zi, dimineața şi seara, timp de 6 luni după care, numai o dată pe zi – dimineața. 

Utilizări populare: împotriva holerei; ca antiseptic: în timpul epidemiilor, femeile culeg planta cu tot cu rădăcină, o fierb într-o oală cu apă şi beau zeama, sau fierb mai multe rădăcini iar în produsul rezultat sunt spălați cei bolnavi; în tratarea diareei; ceaiul rezultat din combinarea părților aeriene cu ceaiul de morcov se foloseşte împotriva frigurilor.