Gălbenelele – Calendula officinalis ( Compositae )
Denumiri populare mai cunoscute: călinică, filimică, ochi galbeni, roşioară sau rujuliță.
Plantă cu tulpina înaltă până la 75 cm, puternică, ramificată şi păroasă, cu flori centrale, tubuloase, de culoare galbenă. Originară din sudul Europei, se cultivă ca plantă ornamentală. Prin cultură s-a realizat o serie de varietăți decorative. Terapeutic se foloseşte numai varietatea caracterizată prin flori duble de culoare galben-portocalie. Poate fi găsită de la câmpie până în zona montană, pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor şi căilor ferate, pe lângă garduri. Infloreşte din mai până în septembrie.
In scopuri medicinale se utilizează numai florile marginale ( Flores Calendula sine receptaculis ). Florile se rup fără codite când sunt complet dezvoltate. Recoltatul se face succesiv 3-4 zile, după ce se ridică roua şi până seara se usucă în straturi subțiri, la umbră.
Componenții principali: saponozide triterpenice; carotenoide dintre care – licopina, alfa şi beta caroten, neolicopina A, rubixantina, luteina, xantofila etc.; flavonoizi şi glicozizi flavonici; rutinozizi şi derivați ai cvercetolului; ulei volatil; substanțe amare; gumirezine; mucilagii; vitamina C etc.
Proprietăți:
Intern: diaforetic, sedativ, antiinflamator gastrointestinal, colagog şi coleretic (datorită principiului amar); are acțiune bactericidă şi antitricomonazică.
Extern: ca antiinflamator hemoroidal, cicatrizant (prin stimularea circulației sângelui la nivelul țesuturilor).
Indicații:
Intern: se administrază în dischinezii biliare, ulcer gastric şi duodenal, dismenoree şi enterocolite.
Extern: în plăgi greu vindecabile, hemoroizi, degerături, arsuri, ten uscat, eczeme, acnee, metroragii, leucoree şi la Trichomonas vaginalis (sub formă de infuzie).
Mod de folosire:
Intern: sub formă de infuzie din 2 lingurițe de flori la 300 ml de apă clocotită (se bea fracționat în timpul unei zile, înaintea meselor principale); o infuzie mai concentrată se prepară din 4 linguri de flori la 200 ml apă din care se beau 3 linguri pe zi; pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi câte 30 de picături de tinctură în puțină apă.
Extern: în amestec de 10 g de tinctură şi 90 g de apă fiartă şi răcită se pot face comprese pentru răni, arsuri, ulcerații; tinctura de gălbenele se obține prin macerarea a 20 g de flori la 100 g alcool de 70 de grade, timp de 8 zile; infuzia din 10 g de flori la 100 ml de apă se foloseşte sub formă de spălături vaginale pentru distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis.
Utilizări populare: planta fiartă în vin sau în apă cu şofran se ia contra icterului; în apă cu care se spală copiii, ca să doarmă linistiți; decoctul din plantă se foloseşte contra bolilor de piele; ceaiul din florile uscate la umbră se foloseşte împotriva ulcerului, icterului şi leziunilor uterine.