Fragul – Fragaris vesca ( Rosaceae )
Fragul este o plantă perenă, cu tulpina scurtă, frunze în rozetă, flori mici albe și fructe mici, conice, roșii sau albicioase, comestibile, întâlnită în luminișurile și poienile pădurilor din zona muntoasă și deluroasă, cu excepția Dobrogei.
In medicină se utilizează frunzele, care se rup fără pețiolul principal, recoltate din iunie până la începutul lui octombrie (Folium Fragariae), precum și fructele care au proprietăți farmacoterapeutice.
Componenții principali: tanin, un alcool triterpenic(fragarol), cvercitrină și citrol, ulei volatil, zaharuri, săruri minerale și vitamina C.
Proprietăți: astringent și antidiareic; adjuvant în tratamentul diabetului, diuretic în diferite boli de rinichi și ale vezicii urinare; dezinfectant (bactericid).
Indicații: enterite acute (astringent în tratamentul diareei), diuretic în diferite boli renale și ale vezicii urinare, diabet zaharat.
Mod de preparare și folosire:
Intern: Infuzie din 2 lingurițe de frunze mărunțite în 200 ml de apă clocotită din care se beau două ceaiuri pe zi. In amestec cu frunze de afin, zmeur și mur, frunzele de frag dau un ceai alimentar plăcut. Folosirea fructului (bogat în vitamina C – dar având și vitaminele A și B, acid salicilic și săruri minerale), are proprietăți farmacoterapeutice indicate în: reumatism cronic degenerativ, gută, astenie de primăvară, remineralizări, tuberculoză, ateroscleroză, hipertensiune, intoxicație tabacică și alcoolică, tulburări hepatice și biliare, constipație. Fructul consumat proaspăt (în cantități mari sunt indigeste și produc urticarie) sau sub formă de produse: sucuri naturale, spumă de fructe, gelatină din suc de fructe, compoturi, dulcețuri etc.
Rețete și indicații: vezi zmeurul.