Floarea Soarelui – Helianthus annuus ( Compositae )
Floarea Soarelui este o plantă anuală, oleoaginoasă, originară din America de Nord, introdusă în Europa în secolul al XVI-lea. Are tulpina înaltă de 1-2.5 metri, cu frunze mari, oval-cordate și flori galbene în capitule mari. Este cea mai importantă plantă uleioasă care se cultivă în țara noastră. Suprafețele cultivate cu floarea soarelui au crescut de peste 10 ori în anii de după cel de-al doilea război mondial. Până în 1970 în Romania s-au cultivat exclusiv soiuri de floarea soarelui; apoi au fost creați o serie de hibrizi simpli caracterizați printr-o capacitate mai mare de producție, rezistentă la atacul de mană și cu un conținut de 52-54% ulei în sămânța nedecorticată.
In scopuri alimentar-terapeutice se folosesc semințele care conțin 28-48% substanțe grase din care se extrage uleiul comestibil. Uleiul conține: acizi grași nesaturați (mononesaturați – acid oleic; polinesaturați – acid linoleic); acizi grași saturați (palmitic, stearic, arahic, lignoceric – insaponifiabili); vitamine: fosfatide; gliceride. Bogăția uleiului cu acizi grași nesaturați recomandă în cazurile de hipercolesterolemie și de ateroscleroză.
Mod de folosire: două linguri în supă la trezire și înainte de masa de seară; la salate de crudități, în preparatele culinare obișnuite.