Suc de portocale: selectare, beneficii şi reţete

suc de portocale doftoria

Suc de portocale: selectare, beneficii şi reţete

Portocala din zilele noastre a evoluat din varietăți originare din China de sud și din Asia de sud-est. Portocalele sunt de departe principala cultură de fructe a Statelor Unite. Mandarinele, minolele și celelalte varietăți oferă beneficii similare cu cele ale portocalei.

Principalele beneficii:

Toată lumea știe că portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C. La fel de importantă este și rezerva lor de flavonoide. Combinația de vitamina C și flavonoide face din sucul de portocală o băutură foarte bună pentru întărirea sistemului imunitar, pentru susținerea țesuturilor conjunctive precum închieieturile, gingiile și substanța de bază, precum și pentru promovarea unei stări generale bune de sănătate.

Consumul de portocale și de suc de portocale s-a dovedit că protejează împotriva cancerului, sprijină sistemul imunitar și ajută la lupta împotriva infecțiilor virale. Pe lângă vitamina C și flavonoide, portocalele conțin și o mare cantitate de caroteni, pectină, potasiu și acid folic.

Substanțe nutritive: calorii, proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine – vitamina A, vitamina C, tiamină, riboflavină, niacină, minerale – potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor, sodiu.

Selectare

Portocalele proaspete sunt de cea mai bună calitate atunci când au o culoare puternică, sunt tari, grele și au coaja fină. Aveți grijă la portocalele mucegăite, care prezintă multe lovituri și care sunt moi și umflate. Portocalele se păstrează bine în frigider și pot să stea și mai bine de o săptămână.

Pregătire

Curățați portocalele de coajă, încercând să păstrați cât mai mult din partea albă, cu aspect de burete. Tăiați în felii și puneți în storcător.

Rețete

  • Portocală cu piersică: 2 portocale, curățate de coajă, 1 piersică, curățată de sâmbure
  • Portocală cu papaya: 2 portocale, curățate de coajă, 1/2 papaya, curățată de semințe și tăiată felii
  • Portocală cu merișoare: 1 portocală, curățată de coajă, 2 mere tăiate felii, 1 cană de merișoare
  • Suc Mic Dejun: 2 portocale curățate, 1/2 mango fără sâmbure, 1/2 papaya, fără semințe, 1/4 ananas, 1 banană curățată de coajă