Cele mai bune alimente pentru a vă menține rinichii sănătoși
Rinichii sunt organe extrem de importante. Aceste filtre naturale ajută la eliminarea de apă și toxine din sânge, controlează tensiunea arterială. În afară de costul ridicat al tratamentului, durerea agresivă a rinichilor este de neimaginat. Iată o listă de alimente pentru un rinichi sănătoși, pe care ar trebui să le adăugați la regimul alimentar.
- Varza: Cal – 22 Proteine – 1 g Grăsime – 0 g Carbohidrați – 5 g
Varza este o legumă care conține fitochimicale. Antioxidanții prezenți în acesta ajută la curățarea radicalilor liberi nocivi din organism, reducând astfel riscul de cancer, boli cardiovasculare și disfuncție renală. Varza este o sursă bogată de vitamine și minerale, dar nu și cele care pot fi dăunătoare rinichilor.
- Ardeiul roșu: Cal – 46,2 Proteine – 1 g Grăsime – 0 g Carbohidrați – 9 g
Ardeiul roșu este bun pentru sănătatea rinichilor deoarece are un conținut scăzut de potasiu. De asemenea, adaugă culoare și gust în salată, împreună cu vitaminele C, B6, A, acidul folic și fibrele. Ardeiul roșu conține licopenul antioxidant care oferă protecție împotriva anumitor tipuri de cancer. Puteți adăuga ardei roșii la ton, salată de pui sau pur și simplu crud.
- Ceapă: Cal – 64 Proteine – 2 g Grăsime – 0 g Carbohidrați – 15 g
Ceapa vă ajută să vă asigurați că rinichii funcționează corect. Aceasta conține flavonoide și quercetin care împiedică depunerea de material gras în vasele de sânge. Quercetinul este un antioxidant care poate reduce riscul de boli de inima și cancer. Ceapa este prietenoasă cu rinichii și are un conținut scăzut de potasiu. Aceasta conține, de asemenea, crom care ajută la metabolizarea grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților.
- Usturoiul: Cal – 203 Proteine – 9 g Grăsime – 1 g Carbohidrați – 45 g
Ca și ceapa, usturoiul are un miros înțepător. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai puternice medicamente pe bază de plante. În plus, ajută la îmbunătățirea gustului alimentelor la care este adăugat. Cercetătorii au descoperit dovezi importante că sucul de usturoi, împreună cu metformina (un medicament prescris pentru pacienții cu diabet de tip 2), au prezentat efecte renoprotective.
- Conopida: Cal – 25 Proteine – 2 g Grăsime – 0 g Carbohidrați – 5 g
Conopida este o sursă bogată de vitamina C, folați și fibre. De asemenea, conține compuși care sunt importanți pentru ficat și neutralizează substanțele toxice din organism. Conopida poate fi consumată fiartă, brută, la abur sau în salate.
- Mere: Cal – 65 Proteine – 0 g Grăsime – 0 g Carbohidrați – 17 g
Mărul este o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre. Are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care ajută la reducerea colesterolului rău, a bolilor de inimă, a cancerului și a diabetului. Deoarece diabetul este strâns legat de insuficiența renală, consumarea merelor vă poate ajuta să vă protejați de problemele renale. Merele pot fi consumate crude sau fierte. Puteți, de asemenea, să faceți o băutură gustoasă de mere.
- Merișoare: Cal – 51 Proteine – 0 g Grăsime – 0 g Carbohidrați – 13 g
Sucul de merișoare este un remediu popular pentru infecția tractului urinar. Datorită proprietăților sale antioxidante, este un antibiotic natural care previne orice creștere bacteriană în tractul digestiv sau rinichi. Merișoarele au potențialul de a trata pietrele la rinichi. Întotdeauna consumați merișoare proaspete sau utilizațile proaspete pentru a face suc. Cu toate acestea, nu beți prea mult din acest suc pentru a preveni suprasolicitarea rinichilor.
- Semințe de dovleac: Cal – 285 Proteine – 12 g Grăsime – 12 g Carbohidrați – 34 g
Aceste semințe verzi sunt mai mult decât gustoase. Încărcate cu fibre dietetice, vitamina E, zinc, proteine, cupru și fier, s-au dovedit științific că reduc riscul de pietre vezicale. Deoarece semințele sunt de asemenea bogate în fosfor și pot crește nivelul de potasiu din organism, discutați cu medicul înainte de a le consuma dacă aveți probleme renale.
- Sucul de lămâie: Cal – 61 Proteine – 1 g Grăsime – 0 g Carbohidrați – 21 g
Sucul de lămâie are potențialul de a ajuta la tratarea problemelor renale. Vitamina C și acidul citric din lămâie ajută la menținerea pH-ului intern, favorizând o sănătate mai bună și o imunitate mai puternică. Bea suc de lămâie dimineața sau înainte de prânz. Asigurați-vă că se diluează într-o ceașcă de apă și se abține de la adăugarea de zahăr rafinat.
- Zmeură: Cal – 140 Proteine – 1 g Grăsime – 1 g Carbohidrați – 15 g
Zmeura conține acid elagic care neutralizează radicalii liberi nocivi din corpul uman. Se recomandă zmeura pentru pacienții cu boală renală în dializă și transplant. Culoarea roșie indică faptul că aceste fructe de pădure conțin antociani și sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre dietetice, vitamina C, mangan și acid folic. Zmeura este de asemenea utilă în prevenirea creșterii celulelor canceroase.
- Afine: Cal – 84 Proteine – 1 g Grăsime – 0 g Carbohidrați – 21 g
Afinele sunt pline de antioxidanți care ajută la curățarea corpului de toxine. Ele sunt bogate în substanțe nutritive care pot ajuta la reducerea inflamației. Deci, includeți-le în micul dejun pentru a pierde în greutate și a vă proteja rinichii.
- Căpșuni: Cal – 49 Proteine – 1 g Grăsime – 0 g Carbohidrați – 12 g
Căpșunile sunt o sursă bogată de antioxidanți, vitamina C, mangan și fibre. Ele au proprietăți antiinflamatoare și anticanceroase și sunt o alegere bună pentru o inimă sănătoasă și pentru rinichi. Cu toate acestea, contribuția lor la o mai bună sănătate a rinichilor este contestată. Deci, discutați cu medicul înainte de a le consuma.
- Cireșe: Cal – 51 Proteine – 1 g Grăsime – 0,3 g Carbohidrați – 13 g
Cireșele sunt o bogată sursă de antioxidanți și fitochimicale care ajută la protejarea inimii și a rinichilor. Consumul lor zilnic ajută la reducerea inflamației în organism, în special a rinichilor.
- Pepenele roșu: Cal – 46 Proteine – 0,9 g Grăsime – 0,2 g Carbohidrați – 11 g
Pepenele roșu este încărcat cu un antioxidant puternic – licopen. Ajută la curățarea radicalilor liberi de oxigen liber, prevenind astfel rănile renale. Dar să nu consumați pepene roșu în cantități uriașe, deoarece veți declanșa reacții adverse. Discutați cu medicul înainte de a consuma dacă suferiți deja de afecțiuni renale.
- Alimente de evitat!
-Nuci și semințe
-Unt de arahide
-Linte
-Fasole uscată
-Banane
-Spanac
-Carne roșie
-Alimente cu conținut ridicat de sodiu
-Lactate
-Îndulcitori artificiali
-Cofeină
-Băuturi carbogazoase
-Pui cu piele
-Roșie
-Cereale pentru mic dejun
-Orez sălbatic și brun
-Pâine integrală de grâu și paste făinoase
-Portocale
-Cartofi
-Alcool