Carotenodermie: diagnostic, simptome, cauze, alimente interzise
Carotenodermia este o afecțiune benignǎ caracterizatǎ prin ȋngǎlbenirea palmelor, a tălpilor picioarelor, feței dar și a altor zone ale pielii. Boala apare atunci când un exces de caroten, un pigment galben gǎsit ȋn produsele alimentare, care se acumuleazǎ ȋn sange.
Acesta este cel mai frecvent observat la copiii ale cǎror diete constau ȋn alimente bogate în caroten, cum ar fi morcovi, legume verzi și galbene sau lapte. Carotenemia nu necesită în mod normal tratament medical iar semnele fizice dispar dupǎ schimbǎri de dietǎ minore.
Carotenul, care se găsește în multe plante și produse din lapte, este o sursă majoră de vitamina A. Aceasta este absorbitǎ prin tractul gastro-intestinal și convertitǎ ȋn vitamina A. Când excesul de caroten coplesește intestinul subțire, pigmentul coloreazǎ pielea. Ca rezultat, pielea prezintă o nuanță de culoare galben deschis la portocaliu.
Carotenodermie: diagnostic
Se realizeazǎ printr-un examen fizic ȋn care pacientul prezintǎ: decolorare galbenă a pielii , în special ȋn palme și tălpi. Prezența sau absența de colorarea în galben a albului ochilor este importantă în stabilirea diagnosticului.
Ingălbenirea albului ochilor apare la pacienții cu toate etiologiile care implică un nivel ridicat de bilirubina sericǎ ȋn țesuturile conjunctivale. Splina și ficatul nu sunt mărite în volum.
Diagnosticul diferential se face cu următoarele boli: icter , riboflavinemia, licopenul după înghițirea unor cantități mari de tomate.
Carotenodermie: simptome
Carotenemia este o condiție comunǎ la copii, mai ales din cauza consumului excesiv de morcovi dar poate fi asociatǎ și cu ingerarea de multe alte legume și fructe galbene sau roșii. Carotenemia pot fi evidente atunci când stratul cornos este gros. Condiția nu este gravă, dar poate duce la un diagnostic greșit de icter.
Carotenemia poate fi verificatǎ printr-un nivel ridicat de ser beta-caroten, nivel ridicat de vitamina A. Datorită naturii lipoidice și a cantității suficiente de caroten culoarea galbenǎ poate rămâne în țesuturile de câteva luni pȃnǎ ce nivelele serice de caroten sǎ revinǎ la normal.
De asemenea, o asociere între carotenodermie și dischinezia biliarǎ este posibilǎ. La pacienții cu carotenodermie metabolicǎ a fost identificatǎ o relație cauză-efect între contracția vezicii biliare și nivelul seric de caroten, vitamina A și lipide. Carotenemia se poate datora și ingestiei de ulei de palmier roșu.
Carotenodermie: cauze
Carotenemia este aproape întotdeauna asociatǎ cu dieta , dar poate fi uneori un semn al unei afecțiuni.
Diabetul zaharat, hipotiroidismul sau colile de ficat și afectiuni ale rinichilor pot modifica nivelurile de caroten din organism și pot duce la aparția simptomelor fizice. În plus, existǎ și o afecțiune metabolicǎ geneticǎ care inhibǎ carotenul ȋn convesia ȋn vitamina A.
Carotenodermie: tratament
Boala nu necesitǎ tratament, decȃt o îmbunătățire a dietei prin eliminarea carotenilor din dieta . De obicei, nu există complicații. O dietǎ fǎrǎ alimente bogate ȋn caroten duce la dispariția progresivă a zonelor ȋngǎlbenite ale pielii. Aceste pete pot rămâne până la câteva luni, indiferent de nivelul de caroten acumulat în țesuturi.
Carotenodermie: alimente interzise
Alimente de evitat ȋn caz de carotendermie:
- morcovi
- cartofi dulci
- pepene galben
- portocale
- fasole verde
- varza
- broccoli
- salata verde
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria
Citeşte şi alte Articole