Studii despre consumul de cafea! Tipuri de cafea și evoluția în istorie a cafelei!

cafea cafele doftoria Studii despre consumul de cafea

Studii despre consumul de cafea.

In cele mai recente analize, cercetătorii au scanat aproape 220 de studii despre cafea și au descoperit că, în general, consumatorii de cafea se pot bucura de mai multe beneficii pentru sănătate decât cei care nu beau cafea. Cafeaua câștigă tot mai mult încrederea oamenilor de știință. Studiile continuă să sugereze că băutura poate avea unele efecte benefice asupra sănătății. Alte studii au încercat să dezvăluie care ingrediente din cafea contribuie la beneficiile sale pentru sănătate. Acestea ar putea include antioxidanții săi, care pot combate cancerul și compușii antiinflamatori, care pot reduce riscul bolilor cronice cum ar fi afecțiunile cardiace și chiar tulburările neurodegenerative cum ar fi Alzheimer, precum și riscul bolilor hepatice cum ar fi ciroza și cancerul. Oamenii de știința,  de la Universitatea din Southampton din Marea Britanie, au aflat ca persoanele care beau cafea au cu 17% mai puține șanse de a muri mai devreme, din orice cauză, cu 19% mai putin probabil sa moară de boli de inimă si 18% mai puțin probabil să dezvolte cancer, comparativ cu persoanele care nu beau cafea. Alte studii recente au legat consumul de cafea la scăderea ratelor de boală cardiacă, moarte timpurie și boli cum ar fi ciroza hepatică, diabetul de tip 2 și chiar afecțiuni neurologice cum ar fi boala Parkinson. S-a constatat că cel mai mare beneficiu a apărut în rândul persoanelor care au băut în jurul a trei cești de cafea pe zi. Studiile nu au confirmat, că persoanele care nu beau în prezent cafea ar trebui să înceapă să adauge o ceașcă sau două pe zi pentru a reduce riscul de a suferi de boli de inimă sau de oricare dintre celelalte afecțiuni cronice studiate. De asemenea, datele nu susțin ideea că băutorii de cafea actuali ar trebui să bea mai multă cafea pentru a spori beneficiile pe care le-ar putea obține. Prea multă cafea, sugerează datele, începe să îndoaie curba beneficiilor. Singurele efecte negative asupra sănătății pe care le-au descoperit cercetătorii au fost asupra femeilor, care au prezentat un risc ușor mai mare de a dezvolta fracturi dacă au consumat mai multă cafea și femeile însărcinate. Femeile însărcinate care au băut mai multă cafea au avut tendința de a avea rate mai mari de avort spontan, nașteri premature și mai multi copii născuti cu greutate scazută decât femeile care au băut mai putină cafea.

 

Tipuri de cafea

Oamenii diferiți vor bea în mod invariabil diferite tipuri de cafea și din diferite motive. Probabil cunoașteți pe cineva a cărui rutină de dimineață include o mică cană de espresso, băutură numai pentru scopuri de cofeină. Pe de altă parte, puteți cunoaște și pe cineva a cărui idee de dimineață perfectă este o cană de latte înaltă și spumoasă. Ideea este că există o mulțime de opțiuni pentru a alege când vine vorba de cafea! Și dacă vrei să afli mai multe despre ele, ai ajuns în locul potrivit.

 

Cafeaua italiană – în timp ce cafeaua provine din Arabia, o mulțime de cafea modernă și cultura din jurul ei au fost în general atribuite Italiei, deci nu este o surpriză faptul că unele dintre cele mai populare cafele sunt invenții italiene! Să aruncăm o privire la cele mai cunoscute tipuri de cafele italiene.

Espresso
Utilizați o presiune ridicată pentru a trece cu apa caldă prin boabele de cafea măcinată și turnați cafeaua rezultată într-o ceașcă mică. Mulți oameni tind să considere espresso un stil simplu sau chiar plictisitor de cafea, dar espresso este cea mai pură și mai rafinată experiență de cafea pe care o puteți avea și este cea mai bună modalitate de a încerca diferite amestecuri sau origini unice pentru a discerne aromele și nuanțele fiecăruia.

Café Latte (sau Café au lait)
O opțiune populară pentru consumatorii de cafea – și un bun punct de plecare pentru cineva care nu este un fan al amărăciunii de cafea – un latte constă din espresso cu lapte aburit turnat peste el; laptele este aburit până la punctul în care devine destul de spumos. Dacă vă deplasați vreodată în Italia și doriți o cafea, asigurați-vă că, comandați o cafea latte. Cuvântul „latte” este sinonimul cuvântului italian pentru lapte, astfel încât pur și simplu dacă veți cere un latte, probabil veți fi servit cu un pahar de lapte.

Cappuccino
Un candidat puternic pentru cea mai populară cafea din lume, un cappuccino este o băutură în trei straturi, este ca un tort! Primul strat este espresso, urmat de un strat de lapte aburit, apoi se termină cu un strat de lapte spumos. Băutura este de obicei acoperită cu  pulbere de ciocolată. Acest lucru, împreună cu cafea latte, sunt considerate băuturi pentru micul dejun în Italia.

Piccolo latte
Un fel de latte,  mult, mult mai mic. Un piccolo latte este pur și simplu un pic de espresso cu o cantitate mică de lapte spumat ușor turnat pe partea de sus. Este o opțiune bună dacă vă simțiți un pic plin, sau pentru cei care doresc mai multă cafea decât lapte, dar nu pot suporta amărăciunea espresso-ului clasic.

Viena
O vieneză este făcută prin adăugarea a două focuri de espresso împreună, apoi topping cu frișcă; crema acționând ca un substitut atât pentru lapte, cât și pentru zahăr. Este vorba de o juxtapunere ascuțită între aromele puternice și amare de espresso și aroma netedă și luxoasă de cremă. Nu putem spune dacă sună incredibil sau îngrozitor.

Cafea Mocca
Uitați de ceea ce am spus mai devreme despre latte și cappuccino fiind perfecte pentru persoanele care nu beau cafea. Mocha este, în esență, un latte cu pulbere de ciocolată sau cu sirop adăugat, făcându-l ca o ciocolată și puțin mai gros, dar cu un gust de cafea foarte fin.

Affogato
Afogato este vârful unor creații de cafea dulci. Este pur și simplu espresso turnat peste înghețată sau gelato, și sună absolut delicios.

 

Cafeaua australiană – credeți sau nu, Australia a avut contribuții valoroase la stilurile moderne de cafea! În timp ce cele două băuturi pe care urmează să le prezentăm sunt puțin controversate în ceea ce privește originea lor (Noua Zeelandă susține că le-a inventat pe amândouă).

Cafea White Flat
Se pune foarte puțina cremă de lapte în cafeaua Flat White. Nu e ca la Cappuccino. Din acest motiv, este recomandat sa nu folosiți cești mai mari de 150 de ml. În momentul în care pregătiți laptele, aveți grijă să alegeți doar partea cremoasă atunci când este turnat peste espresso. Doar spuma contează.

Cafeaua Long Black
Apa caldă este turnată într-o ceașcă și este urmată de două focuri de espresso, rezultând una dintre cele mai puternice cafele disponibile omului. Cafeaua Long Black (Negrul lung) este băutura preferata de scriitorii torturați, mahmureala și în general „tristețea” inimii.

 

Alte tipuri de cafea – majoritatea cafelei populare provine din Italia, o mică parte provenind din Australia, iar acestea sunt … restul. Ele sunt ceva mai puțin frecvente, dar, totuși, merită să aibe un loc pe această listă.

Cafea Americano
Inversul unui Long Black, un Americano se face folosind un singur foc de espresso și cu mai multă apă fierbinte decât un Long Black. Este destul de popular în, ai ghicit, America. Soldații americani ar fi vrut ca aceste cafele să dureze mai mult, iar stilul a fost adoptat de consumatorii americani după război.

Cafea irlandeză (Irish Cofee)
Nu este ceea ce doriți să faceți la ora 9 dimineața într-o dimineață de lucru. Cafeaua irlandeză (Irish Cofee) este o băutură în stil cocktail, făcută cu whisky și cremă! Nu recomandăm să încercați să faceți acest lucru acasă – scotchul ieftin și cafeaua instant este o rețetă nu prea reușită.

 

Titluri în istorie despre cafea

Anul 1600: Cafeaua vindecă alcoolismul dar provoacă impotenta

Pe măsură ce popularitatea cafelei a crescut și s-a răspândit pe întregul continent, comunitatea medicală a început să-și extindă studiile privind beneficiile cafelei. A fost deosebit de popular în Anglia ca un remediu pentru alcoolism, una dintre cele mai mari probleme medicale ale timpului. In anii 1600, femeile din Londra au cerut închiderea cafenelelor, spunând că băutura îi face pe bărbații lor „impotenți”.

Anul 1700: Cafeaua vă ajută să lucrați mai mult

Cafenele au apărut peste tot, iar calitățile stimulative minunate ale băuturii au contribuit la capacitatea coloniștilor de a lucra mai mult timp.

Anul 1800: Cafeaua vă va face să orbiți.

La mijlocul anilor 1800, America se afla în război cu ea însăși, iar efectul secundar este acela că proviziile de cafea se terminau. Introduceți înlocuitorii de băuturi pe bază de cereale, cum ar fi „Caramel Coffee” de la Kellogg și „Postum” de C.W. Post (încă fabricate). Ei au făcut publicitate negativă cafelei pentru a spori vânzările. Anunțurile lui C. W. Post au fost deosebit de vicioase, pretinzând că, cafeaua a fost la fel de rea ca și morfina, cocaina, nicotina sau stricnina și ar putea cauza orbire.

Anul 1916: Cafeaua vă oprește creșterea

O bună revistă de menaj a scris despre felul în care cafeaua oprește creșterea. Și preocupările au continuat să crească în ceea ce privește impactul cafelei asupra problemelor de sănătate comune ale epocii, cum ar fi nervozitatea, palpitațiile inimii, indigestia și insomnia.

Anul 1927: Cafeaua îți va da note rele, copii

În revista Science, pe data de 2 septembrie 1927, 80.000 de copii au fost întrebați despre obiceiurile lor de consum de cafea. Cercetătorii au descoperit faptul „surprinzător” că majoritatea au băut mai mult decât o ceașcă de cafea pe zi, ceea ce a dus la mai multe rezultate negative.

Anii ’70 și ’80: Cafeaua este la fel de gravă ca un atac de cord

Un studiu din 1973, efectuat în New England Journal of Medicine, a constatat că, consumul a 1 până la 5 căni de cafea pe zi a crescut cu 60% riscul de infarct miocardic, în timp ce cei ce au băut șase sau mai multe cești pe zi dublând riscul la 120%. Un alt studiu din New England Journal of Medicine, în 1978, a constatat o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale după trei cești de cafea. Autorii au cerut cercetări suplimentare în ceea ce privește cofeina și hipertensiunea arterială.

O serie de studii din anii 1900 au găsit o legătură între consumul de cafea și sănătatea inimii.

Anul 2001: Cafeaua crește riscul apariției cancerului de tract urinar

Un studiu din 2001 a constatat o creștere cu 20% a riscului de risc pentru cancerul de tract urinar pentru băutorii de cafea, dar nu și pentru băutorii de ceai. Deci, dacă acesta este un factor de risc din istoria familiei, poate doriți să treceți la ceai.

Anul 2007: Cafeaua scade riscul de cancer la ficat

Unele dintre aceste analize de date au constatat că exista beneficii preventive pentru cancer, datorită consumului de cafea. Doua căni de cafea neagra pe zi ar putea reduce riscul de cancer la ficat cu 43%. Aceste constatări au fost reproduse în 2013 în alte două studii.

Anul 2010: Cafeaua și boala pulmonară merg împreună ca și cafea și fumatul

O meta-analiză a constatat o corelație între consumul de cafea și boala pulmonară, dar studiul a găsit imposibil să elimine complet efectele confuze ale fumatului.

Anul 2011: Cafeaua reduce riscul de accident vascular cerebral și cancer de prostată

O meta-analiză a 11 studii privind legătura dintre riscul de accident vascular cerebral și consumul de cafea între 1966 și 2011, cu aproape o jumătate de milion de participanți, nu a găsit nicio legătură negativă. De fapt, a existat un mic beneficiu în consumul moderat, care este considerat a fi de trei până la cinci cești de cafea neagră pe zi. O altă meta-analiză a studiilor între 2001 și 2011 a constatat că, patru sau mai multe cești pe zi au avut un efect preventiv asupra riscului de accident vascular cerebral. În ceea ce privește cancerul de prostată, un studiu din 2011 a urmat aproape 59.000 de bărbați din 1986 până în 2006 și a descoperit că, consumul de cafea este foarte asociat cu un risc mai scăzut pentru forma letală a bolii.

Anul 2012: Cafeaua reduce riscul de insuficiență cardiacă

Mai multă meta-analiză a studiilor privind insuficiența cardiacă a constatat căci patru cești pe zi au furnizat cel mai mic risc pentru insuficiența cardiacă și ar trebui să bei o cantitate enormă de 10 cești pe zi pentru a obține o asociere proastă.

Anul 2013: Cafeaua reduce riscul de boli de inimă și te ajută să trăiești mai mult

Pentru boala cardiacă generală, o meta-analiză a 36 de studii cu mai mult de 1,2 milioane de participanți a constatat că, consumul moderat de cafea pare să fie asociat cu un risc scăzut de boli de inimă; plus, nu a existat un risc mai mare printre cei care beau mai mult de cinci cești pe zi. Efectele cafelei asupra riscului total de deces: o analiză a 20 de studii și un alt studiu care a inclus 17 studii, ambele care au inclus mai mult de un milion de persoane, au constatat că, consumul de cafea a redus ușor riscul total de mortalitate.

Anul 2015: Cafeaua este practic o hrană pentru sănătate

Anul 2017: beți până când sunteți gravidă

Un studiu masiv privind cafeaua și mortalitatea a investigat 520.000 de persoane din 10 țări europene și a constatat că, consumul de cafea în mod regulat ar putea reduce semnificativ riscul de deces. Un alt studiu a afirmat că impactul de cafea asupra longevității nu are legătură cu modul în care este pregătită sau despre modul în care oamenii o beau; are de a face cu efectul biologic al băuturii asupra corpului.