Sosuri simple şi aromate de Post
Sosurile sunt soluţia cea mai bună pentru bucatele de post, ele condimentează şi dau un gust special, chiar şi celor mai simple preparate. Pot fi folosite împreună cu legume, paste fără ou şi orez.
Maioneză de post
- 250-300 g cartofi (4-5 bucăţi medii), 100-150 g ţelină (2 bucăţi mai mici), 0.1 l ulei, 1 lămâie (zeama), 2-3 linguriţe muştar clasic, sare
Cartofii şi ţelina se spală, se curăţă şi se fierb. Când sunt bine fierte, se pasează cu o furculiţă, obţinându-se un piure. Piureul se freacă cu o lingură de lemn, adăugându-i-se câte puţin ulei. După ce uleiul adăugat e înglobat, se picură altul, până ce tot uleiul este cuprins în piure. Atunci se adaugă muştarul, sarea, zeama de lămâie, după gust.
Mujdei de usturoi
- 2-3 căpăţâni de usturoi, 1/2 linguriţă de sare grunjoasă
Usturoiul se curăţă, se pune într-o piuliţă împreună cu sarea şi se bate cu pisălogul până ajunge la consistenţa smântânii. Atunci usturoiul pisat se transferă într-un bol, în care se toarnă şi 4-5 linguri de apă, la temperatura camerei. In general, mujdeiul de usturoi este folosit alături de legume fierte sau la grătar de peşte.
Sos alb
- 40-50 g făină, 2-3 linguri ulei sau margarină, sare, 1 cană de apă fierbinte
Intr-o tigaie se pune uleiul sau margarina la încălzit, la foc mic, apoi se presară făina şi se amestecă încontinuu cu o spatulă de lemn, pentru a desface cocoloaşele de făină şi a se uniformiza consistenţa sosului. Când făina începe să se îngălbenească, se stinge cu apă fierbinte, care se toarnă puţin câte puţin, urmărind ca sosul să nu se prindă pe tigaie.
Sos cu miez de nucă
- 1-2 pahare ulei, 200 g nuci , 3-6 felii franzelă mai veche, 2 căpăţâni de usturoi, piper (măcinat), o lămâie (zeamă), sare
Nucile se sparg, se curăţă şi se dau printr-o maşină de tocat foarte fină sau se pisează într-o piuliţă de lemn. Usturoiul se curăţă, se pisează – cu sare – până ajunge ca o pastă, apoi se amestecă cu nucile pisate şi cu pâinea, muiată în apă şi stoarsă. Amestecul se freacă (se bate) cu o furculiţă (ca maioneza), înglobându-se treptat uleiul. In final se potriveşte de sare şi se adaugă piperul şi zeama de lămâie, după gust. Sosul trebuie să fie legat ca o maioneză pentru a fi uşor de folosit la tartinele de post.
Sos de hrean natur
- 2 bucăţi rădăcină de hrean, 1-2 linguri oţet, sare, eventual 1/2 linguriţă de miere
Hreanul se curăţă şi se dă printr-o răzătoare mai fină, apoi se pune într-un vas mai mic (un borcan pe măsura). Peste el se pun: oţetul diluat cu apă, sare după gust şi, eventual, puţină miere. Sosul de hrean poate fi păstrat chiar câteva săptămâni la frigider, cu condiţia ca borcanul în care se păstrează să fie închis ermetic, pentru ca sosul să nu se trezească.
Sos tomat
- 1 kg roşii, 2 linguri ulei, 1 legătură pătrunjel, 1-3 cepe, mirodenii (piper, foi de dafin, sare, eventual zahăr)
Roşiile, mai coapte, se curăţă de pieliţe (după ce au fost opărite cam 3-5 minute în apă fiartă), de seminţe şi de partea apoasă care le conţine. Partea rămasă de la roşii se toacă şi se pune la fiert împreună cu pătrunjelul tocat mătunt, cu ceapa tocată mărunt, cu o cană de apă şi cu uleiul. Se fierbe amestecând continuu, cam 15 minute. In acest timp se potriveşte de sare şi, dacă este cazul, şi de zahăr. Apoi se ia de pe foc putându-se folosi la orice fel de preparat care necesită pastă de roşii sau bulion.
Sos spumă de usturoi
- 2-3 căpăţâni de usturoi, 2-3 feliuţe pâine albă (nu prea proaspătă şi fără coajă), 100-150 ml ulei, 1/4 – 1/2 lămâie (zeamă), 1/2 linguriţă sare grunjoasă, eventual miezul de la 2-5 nuci
Usturoiul se curăţă, se amestecă cu sarea şi se pisează într-o piuliţă de lemn sau ceramică, până ce devine o pastă uniformă. Aceasta se bate apoi cu un mixer de mare viteză, împreună cu pâinea muiată în apă (şi stoarsă), puţină apă (1/2 lingură), zeama de lămâie şi uleiul, care se picură câte puţin în amestecul bătut cu mixerul. Rezultă o spumă de usturoi care poate fi folosită direct pe pâine prăjită sau cu oricare dintre mâncărurile de post, ori pe bază de peşte.