Sfaturi simple pentru depresie

depresie depresia doftoria Sfaturi simple pentru depresie

Sfaturi simple pentru depresie

Este o stare fizică în care ne simţim nefericiţi şi abătuţi. Există diferite grade ale depresiei. Persoanele care suferă de depresii psihice majore, care îşi pierd normalitatea vieţii, trebuie sa se adreseze medicului. Depresiile minore, cum sunt cele sezoniere, care se instalează odată cu apropierea iernii sau începutul primăverii, pot fi soluţionate cu ajutorul plantelor, al alimentaţiei şi al luminii.

Infuzie şi ulei de sunătoare

Primele reţete de vindecare a depresiilor cu sunătoare le aparţin nemţilor. Pentru infuzie, se varsă 250 ml de apă clocotită peste o linguriţă de plantă şi se lasă vreme de 5 minute. Se beau două căni mari pe zi. Uleiul de sunătoare (se poate prepara şi acasă, dar e mai comod să vi-l procuraţi din farmacii sau magazinele naturiste) – se adaugă în salate, în cure de lungă durată.

Sare de mare, adăugată în baie

In secolul 19, medicii americani au observat că adaosul de sare de mare în apa din baie regenerează energia şi produce optimismul. Reţeta: pentru a vă ridica moralul, puneţi o cană de sare marină sau sare grunjoasă în apa de baie. Pentru un efect şi mai revigorant, în timpul cât staţi în apă, masaţi-vă braţele, pieptul şi picioarele, cu puţină sare presărată pe un burete. Acest gen de masaj alungă depresia, stimulând circulaţia internă, ceea ce procură un sentiment de bine.

Cuişoarele salvatoare

Incă din vremea când arabii traversau pe cămile, în caravane, desertul, exista obiceiul ca depresiile născute din prezenţa dunelor de nisip nesfârşite să fie înlăturate cu aromă de cuişoare. Astăzi se recomandă administrarea, în caz de tristeţe şi mohoreală, a 2 – 3 ceaiuri de cuişoare pe zi.

Pieptănatul cu un pieptene din lemn

Vracii siberieni îşi învăţau pacienţii bolnavi de depresie să se pieptene de trei ori pe zi, cu un pieptene din lemn. Bucăţi de lemn de mesteacăn, ţinute în palme sau puse în buzunare, cât mai aproape de corp, aveau, de asemenea, un efect calmant.

Zâmbetul biruitor

Preotesele din Grecia Antică, reputate şi pentru ştiinţa de a vindeca, recomandau, în caz de tristeţe adâncă, ceai de rozmarin şi exerciţii de zâmbit în faţa unei oglinzi. O formă primitivă de psihiatrie, care astăzi a fost explicată. Cercetări moderne au dovedit că poziţionarea muşchiilor faciali pentru surâs, are acelaşi efect ca medicamentele antidepresive. Se pare că organismul nostru interpretează surâsul ca pe un semnal pozitiv.

Acupresura pe degete

Chinezii au observat că exercitând o presiune pe pieliţa care leagă degetul mic de degetul inelar, se poate uşura, temporar, o depresie. Apăsaţi 2 – 3 minute, alternativ, pe ambele mâini, apoi masaţi-vă şi degetul mare de la fiecare picior.

Copacii vindecători

Popor foarte apropiat de natură, finlandezi trăiesc înconjuraţi de păduri pe care le venerează şi ale căror virtuţi tămăduitoare le folosesc din vechime. Asupriţi de lipsa luminii, în perioada de iarnă, ei cad uşor în depresii sezoniere, pe care au învăţat să le vindece cu ajutorul copacilor. Speciile care dau rezultate sunt: pinul, mesteacănul şi arţarul. Alegeţi-vă un arbore şi staţi cu faţa spre el, la o distanţă de 30 – 50 cm. Intindeţi braţele, cu degetele întinse. Inchideţi ochii, respiraţi o dată adânc. Acum ridicaţi palmele în sus, închipuindu-vă cum arborele vă trimite prin ele energie.