Năutul

naut nautul

Cicer arietinum (Leguminosae)

Plantă alimentară, anuală, originară din Asia, cu tulpina înaltă de 26 cm – 60 cm, cu frunze compuse din patru – sase perechi de foliole laterale şi una terminală, cu flori liliachii sau albe, ale cărei seminţe sunt folosite ca atare sau ca înlocuitor de cafea. Ca aliment şi în scopuri medicinale se întrebuinţează sămânţa.

Componenţii principali: lipide, substanţe azotate, amidon, zaharuri, Vitamina C şi Vitamina B, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, sodiu, siliciu), oxid de fier, arsenic, asparagină.

Proprietăţi: energetic, antiseptic urinar, diuretic, gastric, vermifug.

Mod de folosire: H. Leclerc recomandă sămânţa ca atare, sub formă de ciorbă diuretică: 100 de grame de năut cu 150 de grame de orez decorticat care se fierb într-un litru de apă timp de o jumătate de oră, adăugându-se pătrunjel proaspăt. După infuzare, timp de  zece minute, se beau trei pahare pe zi.