8 Metode de detox pentru plămâni

Metode de detox pentru plămâni doftoria

Metode de detox pentru plămâni

Problemele respiratorii cum ar fi astmul, bronşita, pneumonia şi fibroza chistică pot fi evitate prin renunţarea la fumat, mişcare într-un mediu nepoluat, dar şi printr-o alimentaţie anume, care să ajute la o mai bună funcţionare a plămânilor.

Plămânii trebuie îngrijiţi şi feriţi de infecţii şi de agenţii poluanţi, atât cei din interior, cât şi din exterior. Adoptaţi o dietă prietenoasă cu plămânii.

1. Usturoiul şi ceapa. Un duo excelent pentru inimă şi pentru plămâni. Ambele reduc inflamaţia, nivelul colesterolului rău şi luptă împotriva infecţiilor, având calităţi antibacteriene. Alicina din usturoi are rol de ameliorare a suferinţei în astm şi reduce riscul de cancer pulmonar.

2. Morcovii. Aceste rădăcinoase sunt bogate în caroteniode, vitamina C şi lipocen, antioxidanţi preţioşi pentru sănătatea pulmonară. Aceşti antioxidanţi se găsesc în fructe şi legume, morcovul fiind cel mai reprezentativ, urmat de roşii, dovleci, caise, papaya, pepene verde şi galben.

3. Grapefruitul. Naringinul, flavonoid din grapefruit, inhibă activarea unei enzime care declanşează cancerul. In special grapefruitul alb. Este deosebit de bun la curătarea plămânilor după renunţarea la fumat.  O cură de un fruct pe zi, timp de o lună, va duce la o creştere a capacităţii pulmonare.

4. Seminţele oleaginoase. Alunele, nucile, migdalele, fisticul, toate conţin cantităţi bogate de magneziu, mineral care contribuie la creşterea capacităţii pulmonare şi la îmbunătăţirea eficienţei procesului respirator, mai ales astmatici. Si acizii graşi prezenţi în aceste seminte oferă beneficii sistemului cardiovascular.

5. Ardeiul iute. Bogat în capsaicină, îmbunătăţeste fluxul sanguin, stimulează schimburile la nivelul membranelor alveolelor pulmonare şi luptă împotriva infecţiilor. La fel ca şi hreanul, ardeiul iute duce la descongestionarea căilor respiratorii, prin fluidizarea mucusului, din plămâni, gât şi nas.

6. Apa joacă un rol crucial pentru sănătate şi reprezintă baza oricărei acţiuni de detoxifiere. Puritatea ei este esenţială pentru calitatea sângelui transportat spre şi de la plămâni. Apa menţine hidratat ţesutul pulmonar şi mucusul din căile respiratorii.

7. Ghimbirul. Acest condiment are proprietăţi antiinflamatorii şi ajută la eliminarea toxinelor din plămâni. Il puteţi utiliza în răceli, pregătind un ceai de rădăcină de ghimbir, cu lămâie, care contribuie la îndepărtarea toxinelor din tractul respirator.

8. Cruciferele. S-a demonstrat, prin studii de specialitate, că varza, conopida, broccoli şi kale au capacitate de a încetini dezvoltarea tumorilor maligne din plămâni şi de a reduce substanţial riscul apariţiei cancerului pulmonar.