Mazărea

mazarea mazare Mazărea

Mazărea – Pisum sativum ( Leguminosae )

Mazărea este o plantă furajeră, anuală, cu frunze compuse din 2-3 perechi de foliole, flori albe. Fructul este o păstaie în care se formează 3-9 boabe ce pot fi rotunde, colţuroase, cu suprafaţa netedă sau zbârcită, având culorile: albă, galbenă, verde, brună etc. Recoltarea mazării se face la maturitatea deplină, când păstăile sunt galbene, boabele s-au întărit, iar plantele s-au uscat pe mai mult de două treimi din înălţimea lor.

Componenţii principali: protide, hidraţi de carbon, lipide, săruri ( în special de potasiu, fosfor, fier, sodiu), vitamine ( A, B1 şi B2 ), fitohemaglutinine; valoare energetică 354 kcal/100 de grame. 

Proprietăţi şi indicaţii: energetic, digestiv (mazărea verde), înlesneşte evacuarea intestinală.

Mod de folosire: în stare verde – fragedă (contraindicată enteriticilor); uscată – cu menţiunea de a se consuma moderat, în componenţa sa având elemente concentrate.