Leuşteanul – Levisticum officinalie ( Umbelliferae )
Leuşteanul este o plantă legumicolă perenă, înaltă de un metru, cu frunze mari alungite verzi-brumării. Frunzele şi seminţele au un conţinut bogat în uleiuri eterice; se foloseşte în alimentaţie.
Componenţii principali: uleiuri volatile, terpinol, alte terpene, vitamina A, B şi C, acizi organici; în rădăcină se găsesc taninuri, grăsimi, săruri minerale.
Proprietăţi şi indicaţii: diuretic – edeme cardiace, renale, retenţie azotată (decoct); carminativ – colici abdominale la copii; tonic aperitiv gastric – inapetenţă, debilitate; sedativ nervos – recomandat după perioade de stres; hipotensiv; expectorant – bronşite, traheite; regulator al intestinului gros – atât în constipaţii, cât şi în cazul scaunelor moi; emenagog – reglează ciclul menstrual şi micşorează durerile.
Mod de folosire:
Intern: Infuzie de fructe, decoct de rădăcină, tinctură sau pulbere.
Extern: Frunze în aplicaţii locale; cataplasme cu praf de rădăcină; din rădăcini şi seminţe – băi tonifiante.
Frunzele de leuştean se usucă şi se folosesc pe timpul iernii în preparatele culinare.
 
			


