Hepatita este o inflamaţie a ficatului de naturã viroticã, microbianã sau toxicã, caracterizatã prin fenomene generale, digestive, hepatice şi prin prezenţa sau absenţa icterului. Hepatita epidemicã este datoratã unui virus care se transmite prin contact direct, pe cale digestivã sau nazo-faringianã. Hepatita sericã apare în urma transmiterii unui virus prin sânge sau numai prin plasmã contaminatã, precum şi prin instrumente medicale contaminate: seringã, aparate dentare, sau chirurgicale. Hepatita anictericã este forma clinicã care reprezintã simptomele obişnuite, în afarã de icter. Hepatita viralã, fiind contagioasã, bolnavul se izoleazã şi poate fi tratat corect numai în spital.
Terapia naturistã recomandã:
Plante medicinale: anghinare, cicoare, cruşin, isop, mesteacãn, muşeţel, pãpãdie, porumb, rostopascã, schinel, sulfinã, sunãtoare.
Ceaiuri: diuretice.
Fructe: afinã, agrişã, cireaşã, cicoare salbaticã, coacãzã neagrã, fragã, gutuie, mãr, mãslinã, portocalã, prunã, strugure.
Legume: cartof, fasole verde, hrean, lãptucã, morcov, pãtrunjel, pãpãdie, ridiche neagrã, sparanghel, ţelinã, vânãtã, varzã.
Cereale: orz.
Produse apiterapice: Apivitas forte – concentrat, polen, Energin pastã, Energin L, Polen drajeuri, Polen granule, Polenapin tablete, Vitas pastã.
Medicamente din plante: Anghirol drajeuri şi soluţie , Conherparel comprimate, Hepatobil comprimate, Silimarinã comprimate.
Alte recomandãri:
In funcţie de forma hepatitiei se recomandã: carne slabã de pui, gãinã, curcan, viţel, vitã sau peşte alb (pregãtite rasol, înãbuşitã, friptã), laptele dulce sau bãtut, iaurtul proaspãt, branzã de vaci fãcutã în casã, grãsimile foarte proaspete, frişcã, smântânã, ulei crud, pâine albã veche, legumele cu conţinut redus în celulozã, fructele ca atare fãrã coajã.
Sunt interzise urmãtoarele alimente:
carne de porc grasã, oaie, raţã, gâscã, vânât, conservele de carne şi de peşte; brânzeturile grase, grãsimile prãjite, legumele bogate în celulozã (castravete, ridichi, gulii, legume uscate), alcoolul sub orice formã.