Arsura

arsura doftoria

Arsura este o leziune provocată de căldură mare (foc), substanţe chimice (acizi şi baze tari), sau de radiaţii ionizante asupra ţesuturilor vii. După adâncimea la care a pătruns agentul, arsurile sunt:
Arsuri de gradul întâi: Uşoare când sunt localizate numai la nivelul stratului superficial al tegumentelor, pielea si mucoasele devenind roşii, fierbinţi, dureroase.
Arsuri de gradul al doilea: Stadiu în care apar vezicule pline cu serozitate.
Arsuri de gradul al treilea: Când sunt cuprinse şi ţesuturile mai profunde: grăsimea, muşchii, vasele sanguine. Dar gravitatea arsurilor depinde nu numai de profunzimea lor, ci şi de suprafaţa lor. La arsurile întinse pe o suprafaţă mare, peste 5-10%, pe lângă simptomele locale se adaugă şi semne generale: puls rapid şi slab, agitaţie, dureri insuportabile, din care cauză victima este agitată, se vaită, delirează ori este somnolentă şi intră în comă (soc). In arsurile de gradul trei se produc de obicei infecţii care agravează vindecarea. Când arsura este extinsă pe 30% din suprafaţa corpului, chiar dacă este de gradul doi, provoacă multe complicaţii, din cauză că proteinele lezate de arsură se absorb şi fiind toxice afectează ficatul, rinichiul, şi mai ales sistemul nervos. De obicei, apare infecţia secundară şi chiar septicemia, care la copii şi vârstnici poate determina moartea. Cele mai frecvente sunt arsurile termice produse de foc (flacără, jar), obiecte înroşite de foc, lichide fierbinţi, grăsimi încinse, vapori fierbinţi şi de curentul electric.

Terapia naturistă recomandă:
Plante medicinale: coada şoricelului, frasin, gălbenelele, in, plop negru, salcâm, schinel, soc, stejar, sunătoare, tătăneasă.

Fructe: gutuie, pepene galben.

Legume: cartof, dovleac, lăptucă, morcov, spanac, varză.

Produse apiterapice: Proderm soluţie, Propoderm unguent, Propolis spray.

Alte recomandări pentru a trata arsura: In arsurile de gradul întâi se aplică pe piele comprese cu apă rece, infuzie de muşeţel, iaurt timp de câteva ore. Se pot folosi cu rezultate bune cataplasme reci cu cartofi sau morcovi cruzi raşi. Dacă arsura de gradul întâi este întinsă se impune transportarea bolnavului la spital. In arsurile de gradul al doilea nu se vor sparge băsicuţele formate; se vor spăla leziunile cu infuzie de muşeţel. In arsurile de gradul al treilea ne rezumăm doar la cazurile care prezintă leziuni pe suprafeţe mici. In cazul arsurilor pe suprafeţe întinse bolnavul va fi transportat la spital, cu indicaţia de a fi înfăşurat într-un cearceaf, prosop sau pânză curată.

Arsurile solare: se datorează acţiunii razelor ultraviolete şi sunt mai uşoare decât cele termice. Se recomandă comprese reci cu infuzie de muşeţel, sau spălături cu apă fiartă şi răcită în care s-a dizolvat în timpul fierberii un varf de linguriţă de sare.
Arsurile chimice: apar în urma acţiunii acidului sulfuric (de la acumulatori), acidului azotic, acidului clorhidric (apă tare), sau a sodei caustice şi a varului nestins. Se recomandă spălarea cu rapiditate şi abundent cu apă. In cazul arsurilor cu acizi, porţiunea lezată se va neutraliza cu o soluţie de bicarbonat de sodiu sau sodă de rufe – o linguriţă la un litru de apă. Dacă arsura se datorează unei substanţe alcaline, se va neutraliza cu o soluţie formată dintr-o parte oţet şi două părţi apă.