Cozonaci cu aditivi alimentari
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din Romania (APC Romania) a realizat un studiu privind calitatea cozonacilor de pe piața romanească . Interesant este că niciunul din produsele analizate nu respectă reteta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).
La realizarea studiului s-au avut în vedere prevederile legale în vigoare referitoare la:
- scopul etichetării;
- informațiile înscrise pe etichetă;
- prevederi privind ingredientele, modul de introducere pe etichetă şi indicarea ingredientelor cu potențial alergen;
- prevederi privind denumirea sub care este vândut alimentul.
Top 10 cozonaci cu aditivi alimentari:
1. Cozonac cu rahat şi cacao, fabricat de Lucipol, conține 15 aditivi.
2. Cozonac cu rahat şi cacao, fabricat de Vel Pitar, conține 14 aditivi.
3. Cozonac cu nucă şi cacao, fabricat de Lucipol, conține 13 aditivi.
4. Cozonac cu nucă şi cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nucă, cacao şi stafide, fabricat de Lucipol, cozonac cu nucă, stafide şi cacao, fabricat pentru CORA – conțin câte 11 aditivi.
5. Cozonac cu nucă, stafide şi cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu rahat fabricat pentru Carrefour – conțin câte 10 aditivi.
6. Cozonac cu nucă, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nucă şi cacao, fabricat de Aida Prod Com, cozonac cu umplutură de nucă, stafide şi cacao, fabricat de Sal-Pan – conțin câte 9 aditivi.
7. Cozonac cu cremă de lapte-friscă, fabricat de Boromir, cozonac cu nucă, fabricat de As Pan – conțin câte 8 aditivi.
8. Cozonac cu cremă ciocolată – rom, fabricat de Boromir, cozonac cu umplutură de nucă, stafide şi rahat, fabricat de As Pan, cozonac cu stafide, rahat şi cacao, fabricat de Teoden- conțin câte 6 aditivi.
9. Cozonac cu nucă şi cacao, fabricat de Carrefour, cozonac cu rahat, stafide şi cacao, fabricat de Cristian Impex – conțin câte 5 aditivi.
10. Cozonac cu cremă caramel şi cremă ciocolată, fabricat de Boromir, conține 4 aditivi.
„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul şi savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: şrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți şi îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate şi să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Sursa: apc-romania.ro



