Constipaţia

constipatia doftoria

Constipaţia este o stare patologică constând în retenţia conţinutului intestinal în colon şi rect două sau mai multe zile (în mod normal omul are scaun la 24 ore). Cauzele constipaţiei sunt variate: mecanică (se produce în urma stenozei intestinale de natură cicatrizantă, tumorală); alimentară (din cauza unei alimentaţii prea sărace în resturi nedigerabile, lipsind excitaţia fiziologica a peretelui intestinal); psihică şi nervoasă (nevroze); constipaţie după schimbarea domiciliului, după călătorii care duc la pierderea reflexului de evacuare a scaunului la ore fixe. Persoanele care duc o activitate sedentară, care stau timp îndelungat în pat, care consumă alimente prea rafinate, fără legume şi fructe, precum şi cele care fumează mult sunt predispuse la constipaţie. Constipaţia se întâlneşte mai frecvent la copii şi bătrâni. Această afecţiune face ca microbi existenţi în intestine să producă fermentaţia sau putrefacţia resturilor alimentare şi astfel să se pună în libertate diferite gaze şi substanţe toxice, care absorbite în organism produc balonări, limbă încărcată, miros urât în gură, dureri de cap, nervozitate, indispoziţie, reducerea capacităţii de muncă etc.

Terapia naturistă recomandă:
Plante medicinale: anghinare, cicoare, cruşin, in, lemnul dulce, muştar alb, pelin, soc, trei fraţi pătaţi.

Ceaiuri: laxative, ceai laxativ hemoroidal, pulbere laxativă purgativă.

Fructe: afin, caisă, cireaşă, coacăză, dud negru, fragă, pepene galben, piersică, prună, strugure, zmeură.

Legume: cartof, dovleac, lăptucă, măcriş, morcov, păpădie, roşie, spanac, vânătă, varză.

Cereale: secara.

Produse apiterapice: Polen.

Medicamente din plante: Carbocif comprimate, Cortelax drajeuri, Galcorin mucilag vegetal, Rhamnolax comprimate (în constipatia cronică).

Alte recomandări: In general se recomandă un regim de curăţare: iaurt, brânză de vaci, telemea, peşte slab fiert sau rasol, făinoase cu lapte, legume cu celuloză fină (morcov, cartof, sfeclă coaptă), salată de legume crude, sucuri de fructe. In scop laxativ şi purgativ pot fi utilizate apele clorosodice de la Bazna, Călimaneşti, Olăneşti, Slănic Moldova, Tuşnad. Băi, masaje, gimnastică abdominală, combaterea sedentarismului. Persoana constipată va bea un pahar cu apă rece şi va lua două linguri de miere, sau două căni cu compot de prune uscate, sau 2-3 căni de ceai laxativ pe zi. Dacă există la îndemană, va folosi 1-2 linguri cu seminţe de in, înmuiate înainte cu 2-3 ore, care se vor înghiţi nesfărâmate. Un efect bun îl au compresele calde pe abdomen.