Vitamina E:
Această vitamină este un grup de compuși care includ tocoferolii și tocotrienolii – aceștia constituie majoritatea diferitelor forme de vitamina E. Fiind un antioxidant solubil în grăsimi, vitamina E întrerupe propagarea speciilor reactive de oxigen și promovează sănătatea generală.
Vitamina E are numeroase funcții – în afară de faptul că acționează ca un antioxidant solubil în grăsimi, de asemenea dezactivează funcționarea radicalilor liberi. Ca regulator de activitate enzimatic, joacă un rol în creșterea mușchiului neted. Vitamina contribuie la sănătatea oculară și neurologică.
Vitamina E provine din diverse surse alimentare, dintre care cele mai abundente sunt uleiurile (germeni de grâu, migdale, floarea-soarelui etc.).
Și acum ajungem la înțelegerea reală. cele mai bune surse de vitamina e – alimentele de zi cu zi care sunt în mod natural bogate în vitamina E.
Una dintre cele mai importante beneficii ale vitaminei E este sănătatea inimii. Vitamina echilibrează nivelurile de colesterol, contribuind astfel la sănătatea cardiovasculară. În funcție de studii, anumiți izomeri ai vitaminei E contribuie la combaterea oxidării colesterolului. Izomerii de tocotrienol ai vitaminei E pot preveni chiar și ateroscleroza.
Vitamina E, fiind un antioxidant, luptă împotriva radicalilor liberi și a inflamației – ceea ce duce, în consecință, la o imunitate sporită. De asemenea, vitamina combate inflamația de piele și, prin urmare, îmbunătățește sănătatea pielii. Proprietățile antioxidante ale vitaminei E ajută la protejarea împotriva cancerului de piele.
Uleiul de vitamina E a fost găsit, de asemenea, pentru a accelera vindecarea rănilor și a trata alte afecțiuni ale pielii precum mâncărimi, eczeme, cicatrici, arsuri și psoriazis. Îmbunătățește chiar durata de viață a celulelor. De asemenea, previne uscarea, ajutând pielea să își păstreze umiditatea naturală.
Vitamina E promovează, de asemenea, circulația sângelui la nivelul scalpului, îmbunătățind astfel sănătatea părului. O doză zilnică de vitamina e poate ajuta la ameliorarea simptomelor de bufeuri la femeile cu menopauză.
Vitamina E are rol în formarea celulelor roșii și a funcției musculare, iar acest lucru vă poate ajuta să vă îmbunătățiți capacitatea generală. Acest lucru ar putea, într-un fel, ajuta și la scăderea în greutate.
- Lista alimentelor cu conținut ridicat de vitamina e:
Ulei de germeni de grâu: Toate uleiurile vegetale sunt bogate în vitamina E, iar printre acestea, uleiul din germeni de grâu are cel mai mare conținut. Alte uleiuri vegetale bogate în vitamina E includ ulei de floarea-soarelui, semințe de bumbac, ulei de măsline și nucă de cocos. Puteți cumpăra versiunile presate la rece, nerafinate și organice ale acestor uleiuri.
Migdale: Imediat ce ne gândim la vitamina E, ne gândim la migdale. Acestea sunt printre cele mai bogate surse naturale ale acestei vitamine. Migdalele sunt bogate în fibre care ajută digestia și împiedică orice problemă digestivă.
Alune: Alunele sunt, de asemenea, bogate în vitamine B și folati. Promovează metabolismul energetic, și ajută la sinteza și repararea ADN-ului. Nucile sunt, de asemenea, o sursă bogată de magneziu, calciu și potasiu.
Semințe de floarea-soarelui: Semințele de floarea-soarelui sunt surse excelente de vitamina E. De asemenea, ele ajută la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului – datorită conținutului ridicat de antioxidanți.
Semințe de pin: Nutrienții din semințele de pin măresc energia. Acestea sunt deosebit de bune în magneziu, iar nivelurile scăzute de magneziu pot duce la oboseală.
Caise uscate: Caisele uscate conțin cantități moderate de fibre comestibile, precum și o serie de vitamine esențiale, inclusiv vitamina E. Fibrele din ele ajută la reglarea colesterolului și la digestie. Iar vitamina E îmbunătățește sănătatea pielii.
Avocado: Aceasta este una dintre cele mai sănătoase și mai delicioase alimente bogate în vitamina E de pe planetă. Avocado este fructul cel mai incredibil al naturii. Este, de asemenea, singurul soi de fructe care oferă o cantitate bună de acizi grași mononesaturați sănătoși.
Kiwi: Kiwi sunt, de asemenea, bogate în vitamina C care ajută la stimularea imunității. Acestea conțin, de asemenea, serotonină, care ajută la tratarea insomniei prin inducerea somnului.
Ardei roșii (sau verzi): Ardeiul roșu conține de asemenea luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care contribuie la sănătatea ochilor. Ele sunt, de asemenea, surse decente de fier și sunt bogate în vitamina C (acest nutrient ajută la absorbția de fier), ambele ajutând la prevenirea anemiei.
Boia: Paprika este, de asemenea, bogată în fier, care joacă un rol în producerea de energie. Capsaicina din boia este cunoscută pentru a relaxa vasele de sânge și reduce tensiunea arterială.
Grâu (cereale integrale): Grâul integral din cereale este, de asemenea, asociat cu o pierdere în greutate sănătoasă și un risc redus de sindrom metabolic. De asemenea, este bogat în magneziu, care joacă un rol important în tratamentul diabetului.
Tomate: Roșiile intră invariabil în dieta noastră într-o anumită formă. Acestea sunt deosebit de bogate în licopen, un antioxidant cunoscut pentru combaterea cancerului și numeroase alte boli.
Spanacul: În mod natural încărcat cu vitamina E și mulți alți antioxidanți și substanțe nutritive esențiale, cum ar fi calciu și acid folic, spanacul este unul dintre cele mai simple legume pe care le puteți încorpora în dieta dvs. obișnuită.
Pătrunjel: Pătrunjelul ajută la lupta împotriva altor boli periculoase precum cancerul și diabetul. Este, de asemenea, bogat în vitamina K, care contribuie la sănătatea osoasă. Pătrunjelul proaspăt este mai bun, dar puteți utiliza și cel uscat disponibil pe piață.
Măsline: Utilizați-l ca pe un fruct sau ulei, măslinul este o modalitate excelentă de a obține doza zilnică de vitamina E. Măslinile conțin, de asemenea, acid oleic care reglează nivelul de colesterol și, în cele din urmă, îmbunătățește sănătatea inimii.
Oregano: Oregano-ul este cunoscut pentru a prezenta activitate anticanceroasă. De asemenea, conține compuși care pot ajuta la tratamentul diabetului.
Ei bine, asta e cu lista de alimente bogate în vitamina E. Dar carnea? Există veste bună pentru oamenii care preferă carnea. Puiul de curte este cunoscut ca având cel mai mare conținut de vitamina E. Acesta este urmat de piept de curcan și umăr de porc.
Beneficiile vitaminei E (a suplimentelor, în special) pot fi văzute în mare măsură numai la cei care suferă de o deficiență.