Vertij: sfaturi și remedii naturale

vertij

Vertij

Când simți că se învârte camera cu tine sau, invers, ți se pare că tu te învârți nebunește înseamnă că suferi de vertij. Acesta poate avea diverse cauze, așa că vizita la medicul de familie și, apoi, dacă este nevoie, la un specialist este obligatorie.

Sfaturi:

Până la punerea unui diagnostic, ține cont de câteva sfaturi pentru a te simți mai bine: nu face mișcări bruște sau care pot produce un vertij, cum ar fi să îți apleci capul și, în același timp, să te uiți în sus. Atunci când simți că se apropie un atac, concentrează-ți privirea pe un punct fix. Poți încerca și să bei un pahar cu apă rece. Alimentația contează și ea. Te vor ajuta vitamina C și proteinele. Poți încerca dimineața un amestec de fructe de pădure (pot fi și decongelate), iaurt, lapte și migdale. Folosește sucul de lămâie la salate. Dacă suporți ghimbirul, îți poți face un decoct din el, adăugând lămâie. Evită băuturile care conțin cofeină, ciocolata, prăjelile și sarea în exces.

Cauzele vertijului:

  • ocazionale (rău de transport, insolaţie, indigestie, rău de înălţime, etc.; consumul excesiv de alcool, fumatul);
  • diskinezia biliară, migrenele cu cauză biliară sau vasculară;
  • tulburări circulatorii la persoanele cu spondiloză cervicală, cu ateroscleroză, hipertensiune arterială;
  • tulburările de menopauză;
  • spasmofilia;
  • hipotensiunea;
  • parazitoze intestinale;
  • afecţiuni ale urechii;
  • afecţiuni oculare;
  • stări de anxietate, de depresie etc.

Remedii naturale

Pentru că poate avea cauze multiple, tratamentul vertijului trebuie să fie individualizat și recomandat de către un medic. Dar, pe lângă medicamentele de sinteză, există și diferite remedii naturale eficiente, acoperind toată paleta cauzelor vertijului. În funcție de caz, se recomandă plante medicinale sub formă de ceai, infuzie, capsule, macerate glicinice sau remedii homeopate. Plantele folosite cel mai des în acest caz sunt lavanda, coada-șoricelului, valeriana, sunătoarea, roiniţa, talpa-gâştei, frunzele de vâsc, păducelul, vetricea. Recomand și macerate glicerinice din Ginkgo biloba, vâsc, Sequoia gigantea, lemn câinesc, arin negru, viţa-de-vie sălbatică. Remediile homeopate indicate sunt: Cocculus, Conium, Tabacum, Iris versicolor, Sanguinaria, Nux vomica, Argentum nitricum, Pulsatilla, Cyclamen. Alegerea şi recomandarea lor, deci schema de tratament, trebuie făcută de către medic, în funcţie de fiecare caz.

Citește și alte articole:

Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele amețelilor

8 remedii simple pentru amețeli

7 alimente surprinzătoare care luptă cu stresul și anxietatea

Anxietatea

31 de ceaiuri – preparare, administrare și indicații