Vărsăturile

varsaturile

Vărsăturile

Vărsăturile se caracterizează prin expulzarea explozivă prin esofag şi pe gură a conţinutului stomacului, uneori şi al intestinului subţire;

provocată de mişcările antiperistaltice ale stomacului şi ale intestinului subţire şi de contracţiile spastice ale diafragmei şi ale muşchilor abdominali.

Stările de greață şi vărsăturile nu înseamnă neapărat că ai rămas însărcinată, sau că ai o infecţie intestinală.

Starea de vomă şi vărsăturile, numite „emeză” în termeni clinici apar atunci când conţinutul stomacului se varsă prin esofag, din diverse cauze, care au sau nu legătură cu stomacul şi tractul digestiv.

Cauzele cele mai frecvente pentru vărsături sunt infecţiile bacteriene ale stomacului şi intestinelor (enterocolita, etc), sarcina, sau afecţiuni acute ale creierului şi sistemului nervos central.

Unele boli pot cauza vărsături şi greaţă deşi nu au legătură directă cu tractul digestiv:

  • pneumonie, atac de cord, septicemia
  • unele medicamente (aspirina, contraceptive, antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene), chimioterapia (şi alte tratamente agresive pentru cancer)
  • boala Crohn, depresia, tumori pe creier, diabet (ketoacidoză cauzată de glicemii mari), hipertiroidism, cancer la ficat, meningită
  • migrene şi alte dureri foarte puternice cauzate de diverşi factori

Cauze mai frecvente: tulburările şi bolile aparatului digestiv (gastrită, ulcer gastroduodenal, indigestie, enterocolită etc.), boli ale ficatului, intoxicaţiile alimentare sau cu substanţe chimice, boli infecţioase, boli sistemului nervos, boli de rinichi etc.

Terapia naturistă recomandă în cazul în care Vărsăturile persista şi pentru a le trata rapid:

Plante medicinale: anghinare, busuioc, cerenţel, izmă, muşchi de piatră, odolean / valeriană, pelin, roiniţă, ceai gastric.

Ceaiuri: antiemetice cu proprietatea de a suprima vomismentele, ceai gastric.

Legume: mărar (în vomele nervoase).

Alte recomandări: în timpul vomei se va adopta poziţia şezândă, iar copiii vor fi întorşi pe o parte pentru a nu se asfixia cu lichidul vărsat.

Bolnavul să respire profund şi să fie liniştit.

După vărsături repetate se vor da bolnavului, în cantităţi mici şi des, băuturi reci (apă, apă minerală), sucuri de fructe, infuzie de mentă, muşeţel, ştevie (slab îndulcite), ceai gastric.

Alimentaţia se va compune din supe de zarzavat, orez, cartofi (strecurate şi sărate).

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria