Ulei de peşte: beneficii şi contraindicaţii
Ulei de peşte: Poate doar bunicile îşi mai amintesc de „chinul zilnic” din copilărie, când înghiţeau câte o liguriţă de ulei de peşte „pentru sănătate”. Mulţi ani după aceea, lichidul gălbui şi greţos a fost uitat, farmaciile fiind invadate de suplimente nutritive din ce în ce mai sofisticate.
Desigur, au fost găsite şi pentru uleiul de peşte formule mai plăcute de administrare, dar faima lui a pălit încet, încet, până… în zilele noastre, când cele mai noi studii medicale arată ce efecte benefice poate avea o cură cu ulei de peşte. Aşa că, n-ar fi rău să trecem în revistă pe cele mai importante dintre ele.
Ulei de peşte: beneficii
Ajută la stabilizarea bătăilor inimii. Iată de ce este un aliat important în tratarea aritmiei.
Reduce nivelul lipidelor din sânge, cum ar fi problemele de colesterol sau trigliceridele, ajutând la menţinerea unei proporţii sănătoase între LDL/HDL.
Previne ateroscleroza (arterele înfundate) prin aceea că inhibă acumularea depunerilor şi reduce riscul unui asemenea eveniment.
Scade presiunea sângelui, devenind un remediu folositor în prevenirea şi tratamentul hipertensiunii.
Întârzie evoluţia degenerescenţei maculare, o afecţiune care distruge vederea centrală, Acizii graşi Omega 3 care se găsesc din abundenţă în specii de peşte precum macroul sau somonul, încetinesc şi chiar stopează evoluţia problemelor de vedere care apar la bătrâneţe.
Statisticile arată că numărul cazurilor de degenerescenţă maculară legată de vârstă este cu 25 % mai mare în rândul persoanelor care nu urmează un regim alimentar bogat în acizi graşi de tipul Omega 3.
Creşte rezistenţa organismului în faţa viruşilor şi a germenilor patogeni.
Echilibrează sistemul imunitar cu efrecte deosebite în afecţiunile autoimune (astm bronşic, artrită reumatoidă, lupus, scleroză multiplă, psoriazis, etc ) şi în orice altă dezordine imunitară.
Încetineşte procesul de îmbătrânire prin efectul de distrugere al radicalilor liberi.
Previne formarea cheagurilor de sânge şi a infarctului miocadic.
Reduce vâscozitatea sângelui, contribuind astfel la îmbunatăţirea circulaţiei sanguine şi la creşterea aportului de oxigen al ţesuturilor.
Ulei de peşte: contraindicaţii
Capsulele de ulei de peşte au multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea nivelului trigliceridelor, previn bolile de inima şi ajută în vindecarea depresiei. Dar acestea au şi efecte secundare mai puţin cunoscute.
Multe dintre beneficii se datorează conţinutului de omega 3.
Durerile de stomac sunt în topul acestor efecte. Pot să apară: aciditate, balonare, arsuri sau indigestie.
De asemenea, este posibil ca oamenii care iau capsule de ulei de peşte să sufere de diaree, care poate fi foarte gravă în momentul în care doza este prea mare.
Diabeticii trebuie sa discute cu medicii înainte să înceapă acest tratament pentru că ar putea să crească nivelul zahărului din sânge.
Deşi scad trigliceridele, capsulele cresc colesterolul.
Dacă doza zilnică este mai mare de trei grame, se măresc şansele de sângerare în caz de accidentare.
Asigură-te că pastilele nu sunt făcute din rechin sau macrou pentru ca unele specii conţin prea mult mercur sau alte chimicale.
Este important să ţii flaconul cu medicament în frigider şi să începi tratamentul cu doze mici.
Ulei de peşte: important pentru copii!
Cu multe decenii în urmă, singura cale de luptă contra rahitismului era uleiul de peşte. Astăzi, sunt mai multe şi mai promiţătoare. Cu toate acestea, pediatrii îşi îndreaptă din nou atenţia către miraculosul ulei de peşte, care conţine şi o doză importantă de vitamina D. Aceasta contribuie la fixarea calciului în organism.
În plus, Omega 3 din uleiul de peşte îi ajută pe copii să-şi corecteze deficitul de atenţie, să înveţe mai bine şi le îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. Într-un studiu recent, copiii cu tulburări de coordonarei care au luat suplimente de Omega 3 şi-au îmbunătăţit performanţele de citire şi de ortografie în numai trei luni.
De asemenea, există cercetări promiţătoare asupra efectului acizilor Omega 3 la copiii deficit de atenţie (ADHD), autism şi dislexie.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole: