Ulei de nucă
Uleiul de nuci este o delicatesă în bucătărie dar poate fi considerat și tratament naturist pentru prevenirea și combaterea mai multor afecțiuni.
Nucile sunt printre cele mai sănătoase fructe cu coajă lemnoasă iar uleiul din sâmburi de nuci reprezintă o modalitate excelentă de a beneficia de nutrienții valoroși.
Nucile sunt o sursă consistentă de antioxidanţi şi vitamine şi aduc organismului un aport energetic important.
Consumate echilibrat, nucile au şi efecte terapeutice, multe datorate conţinutului de arginină, un aminoacid important pentru întărirea sistemului imunitar.
Administrate sub formă de ulei, tratează inclusiv anemia şi rahitismul.
În primul rând, merită enumerate mineralele conţinute din nuci, care se regăsesc în mai toate preparatele cu uz fitoterapeuric:
manganul, care îmbunătăţeşte printre altele, metabolismul glucidelor şi al unor hormoni proteinici);
fierul, care combate anemiile;
magneziu cu rol inclusiv în coagularea sangvină; cuprul (care previne formarea radicalilor liberi şi stimulează imunitatea;
potasiul, care îmbunătăţeşte activitatea cardiacă; calciul, necesar întăririi oaselor şi bunei funcţionări a celulelor musculare şi nervoase;
zincul care protejează de radicalii liberi şi seleniul, benefic organismului pentru efectul săi antioxidant, hepatoprotector şi de stimulare a fertilităţii.
Nucile au numeroase proprietăți nutritive (Omega 3, proteine, vitamine și minerale vitale, inclusiv potasiu, magneziu și cupru).
Uleiul din nuci aduce numeroase beneficii sănătății, oferind protecție împotriva bolilor de inimă, anumitor tipuri de cancer și tulburări inflamatorii și ajutând inclusiv în tratamentul unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema.
Uleiul de nuci este bogat în acizi grași Omega-3 esențiali. Grăsimile Omega-3 ajută la scăderea colesterolului și trigliceridelor, susțin sănătatea inimii, reduc riscul bolilor cardiovasculare și inhibă dezvoltarea cheagurilor de sânge.
Alte surse de acizi grași Omega-3 sunt peștii grași, somonul, hamsiile și sardinele, suplimentele de ulei de pește, uleiul de semințe de in și semințele de in sparte, nucile și semințele de chia.
Acizii grași Omega-3 din uleiul de nuci stimulează sănătatea creierului. Care este explicația? Grăsimile Omega-3 sunt o componentă vitală a membranei exterioare a celulelor creierului, ceea ce face posibilă transmiterea semnalelor nervoase necesare gândirii, învățării și memoriei.
Celulele creierului necesită o suplimentare constantă a acestor grăsimi esențiale pentru o funcționare optimă, iar uleiul de nucă este o sursă deosebit de bună.
Uleiul de nucă conține seleniu, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E, niacină și vitaminele B1, B2 și B3. Aceste minerale și vitamine contracarează efectele radicalilor liberi care dăunează celulelor.
Radicalii liberi sunt ca niște reziduuri care accelerează îmbătrânirea și contribuie la cancer și alte boli. Antioxidanții din alimentele sănătoase combat acțiunea radicalilor liberi.
Uleiul de nuci conține grăsimi monosaturate sănătoase. Aceste grăsimi benefice protejează inima și sistemul cardiovascular prin scăderea colesterolului și reducerea inflamațiilor.
Grăsimile monosaturate îmbunătățesc de asemenea modul în care organismul răspunde la insulină și controlează cantitatea de zahăr din sânge.
Cele mai multe fructe cu coajă lemnoasă și semințe, dar și avocado, ulei de măsline și ulei de canola sunt bogate în grăsimi mononesaturate. Grăsimile sănătoase ar trebui să contribuie cu aproximativ 30% din calorii la dieta zilnică.
Forma de vitamina E găsită în nuci este oarecum neobișnuită (dar în sensul bun) și deosebit de benefică. Nucile oferă un nivel neobișnuit de ridicat de vitamină E sub formă de gamomato-tocoferol (în loc de alfa-tocoferol).
Studiile privind sănătatea cardiovasculară arată că această formă de vitamina E gama-tocoferol oferă protecție semnificativă față de problemele cardiace.
Cercetările sugerează că un consumul regulat de nuci și ulei de nuci protejează pe termen lung împotriva bolilor cardiovasculare.
Oamenii de știință au descoperit o îmbunătățire semnificativă a nivelului de colesterol și a flexibilității vaselor de sânge care ajută fluxul sanguin la doar patru ore dupa ce participanții la studiu au consumat nuci sau ulei de nuci.
Mâncând doar o mână de nuci sau adăugând o lingură de ulei din sâmburi de nuci în alimentație de patru ori pe săptămână putem reduce în mod semnificativ riscul de a dezvolta boli de inimă.
Uleiul de nuci este ideal și pentru a menține nivelurile hormonale optime. Nucile sunt bogate în fitonutrienți și sunt o sursă excelentă de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier și calciu, minerale care ajută la stabilizarea hormonilor în organism.
Nucile şi uleiul de nucă presat la rece au un aport însemnat de grăsimi sănătoase omega-3 care sunt benefice pentru întregul corp, în special pentru inimă, creier şi piele.
Găseşti uleiul de nucă presat la rece la plafar sau în magazinele specializate pe alimentaţie sănătoasă. Poţi să consumi câte o linguriţă de ulei de nucă de 2-3 ori pe zi sau să-l foloseşti la salate.
Scade colesterolul
Uleiul de nucă presat la rece favorizează scăderea colesterolului. Datorită conţinutului bogat în grăsimi sănătoase s-a constatat că are acest efect benefic pentru corp.
Fortifică și ajută la regenerarea părului
Un consum regulat de nuci sau ulei de nucă va furniza organismului două dintre cele mai importante minerale pentru păr: fier și zinc. Aceste substanțe fortifică firele de păr și contribuie la regenerarea rapidă a podoabei capilare.
De asemenea, uleiul de nucă are în conținutul lui vitamina E, care ajută părul să strălucească și să aibă un aspect sănătos. Îl poţi folosi şi ca mască, aplicându-l la rădăcina părului şi prevenind astfel căderea lui.
Te ajută la slăbit
În ciuda faptului că nucile sunt bogate în grăsimi şi calorii, se pare că o dietă care include zilnic aceste oleaginoase în cantităţi mici, în stare crudă sau sub formă de ulei presat la rece, te ajută să slăbeşti la fel de mult precum regimurile care sunt sărace în grăsimi.
Autoarea unui studiu realizat pe un eşantion de 245 de femei supraponderale şi obeze, cu vârste cuprinde între 22 şi 72 de ani, fiindu-le urmărită dieta timp de un an de zile. Rezultatele au arătat că nucile sau uleiul de nucă consumate zilnic, în cantităţi mici, au un efect spectaculos asupra siluetei, favorizând scăderea în greutate.
Protejează creierul de boli
Consumul de nuci şi ulei de nucă îmbunătățește concentrarea și capacitatea de a prelucra informațiile.
Studiul se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care atrag atenția asupra efectelor pozitive ale consumului de nuci asupra reducerii tulburărilor cognitive și bunei funcționări a creierului, inclusiv asupra încetinirii sau prevenirii dezvoltării bolii Alzheimer, așa cum au demonstrat-o testele realizate pe șoareci.
Hidratează pielea şi previne apariţia ridurilor
Beneficiile uleiului de nucă nu se opresc aici, el putând să fie folosit şi pentru proprietăţile sale emoliente pe care le are pentru piele. Este recomandat pentru tenul sensibil, iritat, pentru pielea foarte uscată şi crăpată, precum şi pentru hidratarea tenului matur, protejându-l de îmbătrânirea prematură.
De asemenea, trebuie să ştii că uleiul de nucă are un conţinut mare de vitamina E, esenţială pentru elasticitatea pielii şi prevenirea ridurilor.
Împiedică dezvoltarea celulelor canceroase
Datorită acidului elagic, experţii au constatat că nucile şi uleiul de nucă presat la rece au un puternic efect anticancerigen. Acidul elagic este un compus antioxidant, care poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
Protejează inima şi scade riscul de inflamaţii în corp
Acid alfa-linolenic (ALA) aflat în nuci şi uleiul de nucă poate atenua artrita și scade riscul de infarct și atac cerebral.
Uleiul de nucă îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, datorită conţinutul bogat în grăsimi bune care susţin elasticitatea arterelor.
Uleiul din nuci este ideal și pentru frumusețea pielii. Uleiul de nucă este ideal pentru ten, păr, mască hidratantă. Poate fi aplicat direct pe piele sau chiar pe păr ori poate fi adăugat în creme și șampoane.
Uleiul din nuci este un anti-rid deosebit de eficient atunci când este aplicat direct pe pielea curată. Știm însă că frumusețea vine din interior și de aceea, în plus față de adăugarea pe piele, este recomandabil și consumul de ulei sănătos de sâmburi de nucă de 3-4 ori pe săptămână.
Mai mult decât atât, uleiul de sâmburi de nucă poate fi util și pentru sănătatea pielii. Una sau două lingurițe de ulei de nuci zilnic pot fi benefice pentru persoanele care suferă de erupții cutanate numite eczeme. Solicitați sfatul medicului dermatolog.
O mască de ten cu ulei de nucă ideală pentru persoanele cu probleme de piele este astfel: 2 linguri de ulei de nucă, 2 lingurițe de argilă verde bogată în minerale, 2 lingurițe făină de orez.
O mască hidratantă anti rid poate fi realizată din: 2 linguri de ulei de nucă, 2 lingurițe de miere crudă, 3 linguri de făină de orez.
Masca hidratantă pentru păr cu ulei de nucă este simplu de realizat. Părul este umezit, apoi se aplică ulei de nucă și se stă cu părul umed 30 de minute sau chiar mai mult. Șamponați cu un șampon Bio cu spumanți vegetali și clătiți.
Uleiul de nucă poate fi inclus în orice rețete de preparate reci, în salate, dressing-uri, peste legume după ce au fost pregătite pe plită sau la grătar, în iaurt cu usturoi, în sos tzatziki, iahnie de fasole, maioneze de casă, etc.
Uleiul de nucă este deosebit de gustos și de aromat. Uleiul din sâmburi de nucă este recomandat exclusiv pentru preparate reci. Acesta nu va fi prăjit, pus la cuptor sau fiert.
Uleiul de nuci este obținut prin procedee mecanice simple. Sâmburii de nucă sunt mărunțiți și presați la rece, iar uleiul care se scurge este ambalat separat.
În urmă rămâne o pudră, deosebit de bogată în proteine, fibre, minerale.
Aceasta este numită și pudră proteică de nuci și este preferata sportivilor și a persoanelor pasionate de alimentație sănătoasă. Pudra proteică din sâmburi de nuci este ideală pentru shake-uri proteice, smoothie-uri sau aluaturi nutritive.
Orice fel de aluat (chiar și pentru copii, precum aluatul de clătite sau de prăjituri de casă) poate include pudră proteică de nuci. Mierea poate fi amestecată cu pudră proteică de nuci și cu scorțisoară. Obțineți astfel un desert nutritiv benefic sănătății.
Păstrarea uleiului de nucă
Uleiul de nucă presat la rece râncezeşte destul de repede, de aceea este de preferat să-l păstrezi în frigider.
Doza zilnică recomandată
În cadrul unei diete relativ normale, doza zilnică recomandată de miez de nucă spre a fi consumată este de aproximativ 30 de grame.
Cu alte cuvinte, sau cu aproximaţie, aceasta înseamnă că se recomandă consumul a aproximativ un sfert de cană de miez de nucă, sau consumul miezului de la 7 – 8 nuci, sau consumul unei mâini de miez de nucă.
Această „porţie zilnică” de miez de nucă este o sursă importantă de acizi graşi omega 3 şi de antioxidanţi, dar şi de proteine (aproximativ 4 grame de proteine la 30 de grame de miez de nucă), de fibre (aproximativ 2 grame de fibre la aceeaşi cantitate de 30 de grame de miez de nucă), de fosfor şi de magneziu (30 de grame de miez de nucă în alimentaţia zilnică ar asigura, conform surselor oficiale, aproximativ 10 % din necesarul zilnic de magneziu şi de fosfor).
Vă recomandăm, aşadar, să includeţi nucile în dieta dumneavoastră zilnică şi, pe cât posibil, să ţineţi, din când în când, câte o cură cu miez de nucă sau câte o cură cu ulei de nucă presat la rece.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria
Citeşte şi alte Articole