Ulei de in: beneficii, proprietăţi şi contraindicaţii

Ulei de in

Ulei de in

Uleiul de in este bogat în vitamine, minerale, şi este o excelentă sursă de acizi graşi esențiali Omega 3 şi Omega 6.

Nu conţine gluten şi poate fi consumat de persoanele ce suferă de intoleranţă la gluten.

Uleiul de in poate fi inclus pe lista alimentelor cu beneficii extraordinare pentru sănătate.

Uleiul din seminţe de in este prezent în alimentaţia oamenilor de mai bine de 9.000 de ani. Este un produs natural, extras prin presarea la rece a seminţelor plantei de in.

Vitamine şi minerale

Zinc – un puternic antioxidant ce contribuie şi la vindecarea rănilor şi la întărirea sistemului imunitar. Uleiul de in are în compoziţia lui numeroase vitamine şi minerale cu beneficii extraordinare pentru organism.

Fier – contribuie la stocarea oxigenului în celule.

Vitamina E – este un ulei cu efect antioxidant ce apără organismul de efectele radicalilor liberi şi contribuie la funcţionarea optimă a sistemului imunitar.

Vitaminele din complexul B – sunt vitamine care asigură funcţionarea corectă a sistemului nervos, digestiv, a ficatului şi au grijă de sănătatea ochilor, a părului şi pielii.

Caroten – consumat pentru conținutul de cartoten, uleiul din semințe de in are rol antioxidant ce luptă împotriva apariției celulelor canceroase.

Magneziu – mineralul din uleiul de semințe de in protejează sistemul muscular şi nervos, contribuie la sănătatea inimii, stimulează sistemul imunitar, participă la formarea oaselor şi reglează nivelul de zahăr din sânge.

Sulf – are rol important în producerea energiei, în coagularea corectă a sângelui, în formarea oaselor, cartilagiilor, tendoanelor şi ligamentelor.

Calciu – component de bază pentru funcţionarea corectă a metabolismului şi în formarea oaselor.

Fosfor – component esential al oaselor, reglează PH-ul şi hrăneşte toate celulele organismului.

Potasiu – este esential pentru organism şi susţine funcţionarea corectă a acestuia, mai ales cea a creierului, inimii, oaselor, muşchilor şi rinichilor

Mangan – contribuie la eliminarea radicalilor liberi, ajută organismul să se vindece şi influenţează metabolismul glucidelor, aminoacizilor şi colesterolului.

Silicon – contribuie la producţia de colagen, responsabil pentru frumuseţea şi sănătatea pielii, încetineşte procesul de îmbătrânire, hrăneşte părul şi unghiile.

Nichel – contribuie la absorbţia fierului în organism, previne şi tratează osteoporoza.

Molibden – este esenţial pentru metabolizarea aminoacizilor, eliminarea toxinelor şi contribuie la formarea de antioxidanţi.

Crom – reglează nivelul glicemiei, contribuie la metabolizarea grăsimilor şi proteinelor.

Cobalt – are rol esenţial în formarea globulelor roşii şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.

Ţine astmul sub control

Pentru că este bogat în acid alfa-linoleic, uleiul de in este capabil să reducă inflamaţiile de la nivelul sistemului respirator, îmbunătăţind calitatea vieţii pentru persoanele ce suferă de astm sau alergii.

Scade nivelul colesterolului

Uleiul de in este capabil să regleze tensiunea arterială, scăzând astfel nivelul colesterolului, reglează pulsul, coagularea sângelui şi sistemul nervos.

Te ajută să slăbeşti

Uleiul de in acţionează ca un laxativ natural, pune sistemul digestiv în mişcare, te ajută să scapi de toxine şi să te menţii în formă, ba chiar să dai jos câteva kilograme, în mod natural.

Menţine sănătatea pielii

Pentru că ajută corpul să fabrice colagen, uleiul de in este extrem de benefic pentru piele, fiind capabil să îndepărteze celulita ş chiar eczemele cauzate de alergii sau produse cosmetice cu chimicale. Acizii graşi din uleiul de in contribuie la elasticitatea şi sănătatea pielii.

Previne apariţia celulelor canceroase

Datorită conţinutului ridicat de acid alfa-linoleic, uleiul de in ar putea fi capabil să stopeze apariţia cancerului şi să oprească dezvoltarea celulelor deja afectate.

Doza zilnică recomandată de ulei de in

Pentru adulţi, este general recomandat a nu se depăşi 1 lingură, maxim 2 de ulei de in, zilnic, crud, fie în salate fie în feluri de mâncare. Dacă suferi de vreo afecţiune, este bine să consulţi un medic specialist sau nutritionist înainte de a consuma ulei de in.

Şi este bine să îţi asculţi şi corpul.

Dacă simţi ca uleiul de in nu îţi face bine, redu din cantitate sau înlocuieşte-l cu un alt ulei sau aliment nutritiv. Dacă depăşeşti 3 linguri de ulei de in pe zi, deja te expui riscului de îngrăşare, şi nu numai. Grăsimile pe care le conține sunt sănătoase, dar sunt totuși grăsimi.

Pentru copiii sub 18 ani este recomandată o vizită la doctor înainte de a include uleiul de in în alimentaţie.

Contraindicatii:

Uleiul de in nu este indicat consumului femeilor însărcinate sau care alăptează. S-au constatat schimbări ale metabolismului sau chiar risc de naștere prematură.

Acizii grasi omega 3 pot creşte riscul de hemoragie în cazul persoanelor care urmează un tratament pentru subţierea sângelui / prevenirea formării de cheaguri de sânge.

Seminţele de in pot diminua nivelul de glucoză din sânge şi astfel pot potenţa efectele insulinei şi a altor medicamente pentru diabet.

Este indicat să nu consumi ulei de in dacă iei medicamente sau suplimente alimentare pentru că acesta va împiedica absorbţia completă a substanţelor în corp.

Dacă urmezi un tratament pentru subţierea sângelui, nu consuma şi ulei de in pentru că există riscul apariţiei de hemoragii.

Dacă ai consumat prea mult ulei de in este posibil să suferi de balonare şi gaze intestinale.

Dacă suferi de diabet zaharat este indicat să ocoleşti uleiul de in.

Dacă te-ai convins de cât de mult bine îţi poate face uleiul de in, dar nu ştii cum să îl consumi: câte o linguriţă, dimineaţa şi seara, înainte de mese. Ideal ar fi să îl adaugi în salate sau să îl foloseşti la prepararea dressing-urilor.

Sub nicio formă nu îl folosi la gătit! Nu îl expune la nicio sursă de căldură pentru că îl vei face să îşi piardă “puterile”.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole