Tratamente naturiste pentru imunitate scăzută

tratamente naturiste pentru imunitate

Tratamente naturiste pentru imunitate scăzută

Echinaceea

Echinacea și-a dovedit, în timp, extraordinara capacitate de creștere a imunităţii nespecifice a organismului, prin stimularea producţiei de globule albe, în special limfocite și a cantităţii de interferon.

De asemenea, la nivel tisular, inhiba hialuronidaza, având efect antiinflamator. Echinacea are acţiune bacteriostatica asupra unor bacterii, virusuri și fungi.

Planta poate fi administrată sub forma de tinctură, 1 linguriţa, de 3-4 ori/zi, dizolvata în putină apa sau comprimate cu pulbere de echinacea, 300 de mg, de 3 ori/zi.

Copiii cu vârste cuprinse între 6 si 13 ani pot lua 400 de mg/zi, sau comprimate cu ulei de echinacea, 1-2 capsule/zi. Tratamentul durează în general 30 de zile cu pauză.

In cazurile în care rezistenţa organismului este mult scăzută, cura poate fi prelungită.

Pentru potentarea efectelor de prevenire și combatere a infecţiilor gripale, se pot administra capsule ce contin echinaceea, în combinaţie cu zinc și vitamina C.

Persoanele alergice trebuie să fie foarte atente la produsele pe baza de echinaceea, deoarece planta poate declanșa crize alergice la nivel respirator.

Tratamente naturiste pentru imunitat3 scăzută cu condimente

Condimentele au un rol dezinfectant la nivel respirator, datorită uleiului volatil. De aceea, pot fi folosite din plin în sezonul rece.

Dintre acestea, puteţi consuma cimbru, busuioc, eucalipt, fenicul, menta, rozamarin, ghimbir.

Puteţi folosi și siropuri presate la rece, cu zahăr invertit, cu proprietăţi vitaminizante (in special vitaminele A și C), tonice, pentru întărirea sistemului imunitar din:

  • măces, are un conţinut bogat în vitamina C
  • cătina, foarte bogată în vitaminele A și C
  • afine
  • morcov, conţine vitamina A

Stimulează imunitatea cu ceaiuri

Ceaiurile sunt benefice în sezonul rece, deoarece au rol de hidratare, cresc imunitatea generala și la nivel respirator, încalzesc organismul, relaxeaza și tonifica.

Astfel, pot fi folosite infuzii din:

Ceaiurile se consuma căldute, de preferat cu lamâie și îndulcite cu miere.

Tratamente naturiste pentru imunitate scăzută cu propolis

Un alt produs cu proprietăţi extraordinare în lupta cu infecţiile este propolisul. Compozitia biochimică a propolisului îi confera proprietăţi deosebite, atât profilactice, cât și curative. Intern, se folosește sub forma de tinctură, miere propolizată, apa de propolis sau tablete.

Se recomandă atât în prevenirea infecţiilor de diferite etiologii (potentează sistemul imunitar), cât și terapeutic, datorită proprietăţilor sale antibacteriene și antivirale.

Tinctura se administrează cate 30-40 de picături, de 2-3 ori/zi, în funcţie de vârstă și de greutatea corporală.

In ceea ce privește tabletele, se recomandă 1 capsula, de 3-4 ori/zi. Deși reactiile alergice la propolis sunt destul de rare, ele există.

De aceea este bine ca, înainte de a începe un tratament cu acest produs, să faceti un test, aplicând pe piele câteva picături de tinctură.

Dacă pielea se înroșește, tratamentul cu propolis este de evitat.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeste și alte Articole:

Imunitatea scăzută? Ce anume afectează imunitatea

Ceai imunitate: 5 cele mai bune ceaiuri pentru imunitate