Tratamente naturiste pentru constipaţie
Estimativ intre 40% si 60% din adultii in varsta au o problema frecventa cu constipatia, desi nu trebuie invinuit procesul de imbatranire.
Adesea luam in ras constipatia, desi nu e nimic de ras.
Iata cateva sfaturi si tratamente naturiste pentru constipaţie.
Tratamente naturiste pentru constipaţie
Pisează câte 2-3 seminţe de floarea-soarelui, de migdale, in şi susan şi consumă zilnic, timp de o săptămână, câte o lingură din pulberea formată. O poţi adăuga fie în sucurile naturale, fie la salate.
Stoarce puţin lime în apă călduţă, la primele ore ale dimineţii. Acesta previne constipaţia şi îţi îmbunătăţeşte tonusul.
Înainte de culcare, bea un pahar de lapte în care ai pus două linguriţe de ulei de măsline
Uleiul de ricin este un purgativ eficient, fără efecte adverse.
Remedii naturale pentru constipaţie
Prunele, fie proaspete, fie deshidratate, prunele previn si trateaza constipatia. Un studiu a scos la iveala faptul ca fibrele care se regasesc in 6 prune deshidratate dubleaza miscarile intestinale asa ca accelereaza tranzitul intestinal.
Stafidele ajuta la reglarea tranzitului intestinal, fiind extrem de bogate in continutul de fibre, dar si de magneziu.Totodata, acestea combat si balonarea. Consuma stafidele fie ca atare, sub forma de gustare, fie in cerealele pe care le consumi dimineata, la micul dejun ori in gustarea dulce de la orele amiezii.
Alimentele probiotice precum kefirul, muraturile sau iaurtul contin enzime digestive, dar si bacterii “bune”, care combat constipatia. Studiile au demonstrat ca persoanele care sufera de constipatie cronica, care consuma zilnic probiotice, scapa de problema tranzitului intestinal deficitar.
Semintele de chia sunt o sursa bogata de acizi grasi Omega-3, semintele de chia detin proprietati laxative, care ajuta la golirea intestinelor. Atunci cand sunt inmuiate in apa, aceste seminte capata o textura gelatinoasa, care faciliteaza tranzitul intestinal si combate constipatia. Si aportul mare de fibre solubile contribuie la combaterea constipatiei. Poti consuma seminte de chia sub forma de budinca, care se obtine prin inmuierea acestora in apa sau in lapte vegetal, dar le poti adauga si in smoothieuri sau alte preparate.
Spanacul, varza Kale si alte legume cu frunze inchise la culoare contin o cantitate ridicata de fibre solubile si insolubile, precum si de magneziu. Magneziul este responsabil pentru hidratarea mucoasei intestinale asa ca este esential in mentinerea unui tranzit intestinal sanatos. Consuma astfel de legume proaspete, in salate, ori sub forma de smoothieuri.
Merele, fibrele care se regasesc din belsug in mere combat constipatia, stimuland golirea intestinelor. Fa-ti un obicei din a consuma un mar zilnic, la aceeasi ora, si in doar cateva zile vei observa o imbunatatire la capitolul tranzitului intestinal.
Si Otetul de mere combate constipatia datorita acidului acetic pe care il contine si care echilibreaza nivelul de pH din intestine si contribuie la eliminarea bacteriilor.
Vezi cum poti prepara usor acasa aici >>> Otet de mere
Cafeaua, probabil cel mai cunoscut si folosit remediu pentru constipatie este cafeaua. Licoarea de culoare neagra se pare ca nu numai ca ne dezmeticeste dimineata, insa ne stimuleaza si colonul. Acidul clorogenic din cafea este substanta care trateaza si previne constipatia. Acest acid se gaseste si in varianta fara cofeina a cafelei. Un avantaj al acestui remediu natural pentru constipatie consta in rapiditatea cu care isi face efectul.
Aloe vera. Continutul de enzime, vitamine, minerale si electroliti din aloe vera fac din acest dar al naturii (si) un laxativ eficient. Intrucat contribuie la mentinerea florei intestinale in parametrii normali, aloe vera asigura un tranzit intestinal fara probleme.
Sfaturi si medicamente pentru constipatie
Asigura-te ca ai scaun zilnic. Cu cat scaunul ramane mai mult in intestine, cu atat devine mai tare si mai dificil de evacuat.
Incearca sa nu te fortezi. Efortul in momentul defecatiei, ar putea cauza hemoroizi, fisuri anale (fisuri ale pielii din jurul anusului) sau prolaps rectal (cand o parte din peretele intestinului iese afara prin orificiul anal).
Adauga mai multe fibre si lichide in alimentatie sau incearca un laxativ ce iti va face scaunul mai moale, astfel incat eliberarea intestinului sa aiba loc mai usor.
Daca pur si simplu nu reusesti sa ai scaun si vrei sa incerci un laxativ, incepe cu cele de tip osmotic (discuta cu medicul tau pentru a-ti recomanda medicamentul).
Ele actioneaza usor aducand apa in intestine si facand scaunul mai moale si mai usor de trecut.
Un studiu publicat in Canadian Medical Association Journal a aratat ca laxativele osmotice sunt cel mai eficient tip de laxative pentru adultii in varsta.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria
Citeşte şi alte Articole:
Constipație: ce să consumi și ce nu ca să o eviți
Scapă de constipaţie rapid cu alimente