Toaletă – Boli grave pe care le poți lua de la toaletă
2.500 de bacterii se găsesc pe doi centimetri pătrați de colac de toaletă.
- Stafilococ auriu
Stafilococul auriu este o bacterie extrem de periculoasă, care poate produce infecții, sinuzite, pneumonii, meningită sau chiar septicemie. Infectarea cu stafilococ a pielii se cunoaște după punga cu puroi, cunoscută ca abces sau furuncul. Zona afectată se înroșește, se umflă și devine dureroasă. Când stafilococul intra în sânge (cunoscut sub numele de bacteriemie sau sepsis) poate cauza febră, frisoane și scăderea tensiunii arteriale.
- E.coli
E. coli (Escherichia coli) este o bacterie care se găsește în mod normal în tubul digestiv al omului. De obicei nu creează niciun prejudiciu, dar uneori, din cauza unui sistem imunitar slăbit, bacteriile de acest gen cresc și se multiplică, iar rezultatul este infecția. Infecția poate curpinde întreg sistemul urinar. Printre simptome se numără durerea resimțită în zona părții inferioare a spatelui sau a pelvisului, întrucât bacteriile determină inflamarea rinichilor și a vezicii urinare. Urina ar putea fi inchisă la culoare sau tulbure, mirosul acesteia se va modifica și ar putea conține chiar și urme de sânge.
- Dermatita colacului de WC
In România există și acum o mulțime de gospodării care au WC-ul în curte. Expunerea la un colac de toaletă din lemn irită pielea și dă reactii alergice, respectiv dermatită. Zonele afectate de dermatita colacului de WC sunt fesele și coapsele. Desi se tratează rapid cu corticosteroizi aplicați local, dermatita colacului de WC este rar diagnosticată corect din prima, ceea ce duce la agravarea simptomelor deranjante.
- Salmonella
Bacteria Salmonella trăiește în intestinul oamenilor, animalelor și al păsărilor și se transmite pe calea fecalelor, iar vasul de toaletă și mânerele ușilor de la baie sunt locuri care pot fi contaminate. Unele persoane pot deveni purtători cronici ai bacteriei, ei continuând să o excrete în fecale sau rareori în urină timp de chiar un an sau mai mult după ce semnele și simptomele s-au remis, putând așadar transmite infecția altor persoane chiar dacă ei înșiși nu au simptome. Perioada de incubație variază între câteva ore și două zile, iar simptomele salmonellozei sunt greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră, frisoane, cefalee, dureri musculare și scaun cu sânge.
- Molluscum contagiosum
Molluscum contagiosum este o altă infecție cutanată pe care o poți lua de pe capacul vasului de toaletă. Aceasta duce la apariția unor mici excrescente, de 3-5 milmetri, pe diferite părți ale corpului – zona genitală, pleoape, gât. Scărpinate sau zgâriate, aceste excrescențe se inflamează și se pot răspândi cu ușurință pe suprafețe mari ale corpului.