Tinctura şi Terciul de plante.
- Tinctura.
Tincturile sunt extracte obţinute din rachiu de secară sau de fructe de 38-40%.
O sticlă sau alt recipient ce poate fi astupat se umple până la gât cu respectivele plante, fără a se îndesa, iar deasupra se toarnă rachiu de fructe sau de secară. Sticla este lăsată să stea, bine închisă, la loc călduros (la circa 20 de grade Celsius) 14 zile sau chiar mai mult, timp în care se agită destul de des, apoi se strecoară, iar ceea ce rămâne se stoarce bine, Uz intern: amestecate cu ceai, tincturile se iau sub formă de picături. Uz extern: frecţii sau comprese.
- Terciul de plante.
Tulpinile şi frunzele se zdrobesc pe un fund de lemn cu ajutorul unui sucitor de tâiţei până se formează un terci. Acesta se întinde pe o pânză care se aplică pe porţiunea bolnavă, se leagă cu o bucată de cârpă şi se menţine cald. Această compresă cu terci se poate păstra şi peste noapte.