Tabagismul este starea toxică cronică a organismului supusă acţiunii prelungite a alcaloidului nicotianatabacum.
Abandonarea fumatului este necesară deoarece organismul nu are nevoie de tutun, fumatul nu este o necesitate fiind nociv fumătorului şi persoanelor din jur;
slăbeşte reflexele, produce suferinţe gastrointestinale, cancer, bronşită cronică, boli cardiovasculare etc.
Câteva reguli pentru abandonarea fumatului: aceasta trebuie să fie totală de la început, reducerea numărului de ţigări fiind ineficientă;
nu se lasă de fumat în timpul perioadei de examene, perioada optimă fiind în timpul concediilor sau cu ocazia unei boli în care fumatul este contraindicat (gripă, bronşită, pneumonie, viroză respiratorie, ulcer în criză, infarct miocardic).
Se recomandă efectuarea concediului la munte şi reducerea radiaţiilor calorice.
Tabagismul este o intoxicație cronică și acută cu substanțe toxice existente în frunzele de tutun după un consum excesiv și de lungă durată.
Acțiunea nocivă a tutunului se exercită prin cele 4.000 de substanțe chimice existente în frunze, dintre care 480 sunt toxice, iar peste 30 de compuși sunt cancerigeni.
Principalii compuși toxici din fumul de țigară sunt: nicotina, gudronul, monoxidul de carbon, benzopirenul, diferiți alcaloizi, crezoli, piridine și elemente radioactive (cadmiu, poloniu).
Nicotina este implicată în provocarea bolilor cardiovasculare, cu acțiune directă asupra vaselor sanguine și a celulelor nervoase din creier;
crește tensiunea arterială și colesterolul din sânge, cu risc de congestie cerebrală și tromboze vasculare.
Gudronul are efecte puternic cancerigene, cu localizare mai frecventă pe esofag, laringe, buze, stomac, ficat, pancreas și rinichi.
Monoxidul de carbon irită laringele, bronhiile și plămânii, fiind implicat în declanșarea cancerelor la nivelul aparatului respirator.
Prin trecere din plămâni în sânge se cuplează cu hemoglobina din eritrocitele sanguine și blochează oxigenarea creierului până la asfixiere totală.
Din cauza acestor efecte nocive, tabagismul este considerat o toxicomanie licită, o maladie cu atributele unei epidemii grave,
într-o continuă extindere, cu aprobarea tacită a factorilor de răspundere din toate țările, indiferent de stadiul lor de civilizație și cultură.
Bolile declanșate de tabagism
Indiferent de sexul fumătorilor, tabagismul se află la originea multor boli:
afecțiuni cardiovasculare, inclusiv angina pectorală, infarct miocardic, creșterea tensiunii arteriale, arterite obliterante și tromboze;
boli pulmonare cronice și acute, bronșite, tuse tabagică, pneumonie, scleroză pulmonară, emfizem pulmonar, tuberculoză;
cancere cu diferite localizări (plămâni, laringe, esofag, buze, limbă, pancreas, ficat, stomac, colon, prostată);
boli gastrointestinale (gastrite, ulcer gastric și duodenal, halenă);
slăbirea reflexelor la conducătorii auto, contribuind la creșterea riscurilor de accidente.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte Articole :
Sfaturi pentru a te lăsa de fumat
Plante tratament pentru renunțarea la fumat
Fumător: sfaturi și alimente recomandate
Fumatul: 7 probleme de care se poate lovi un fumător