Suplimente de vitamina D: beneficii, doză şi contraindicații

Suplimente de vitamina D

Suplimente de vitamina D

Vitamina D este importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor şi pentru prevenirea anumitor boli. Ea ajută la fixarea calciului în oasele tale şi controlează nivelul de calciu din corp. Copiii trebuie să asimileze suficientă vitamina D în primul an de viaţă când oasele se dezvoltă rapid.

Copiii care au un nivel foarte scăzut de vitamina D pot dezvolta rahitism – o boală în care oasele devin moi şi fragile. Copiii cu rahitism au mâinile şi picioarele curbate şi suferă şi de alte schimbări la nivelul oaselor. Şi adulţii care au un nivel scăzut de vitamina D pot ajunge să aibă oase fragile. Vitamina D poate avea un rol şi în prevenirea unor boli cronice (pe termen lung).

Vitamina D se formează în urma reacţiei razelor soarelui pe pielea ta, în lunile de primăvară şi de vară. Totuşi, nu trebuie să-ţi expui la soare copiii care au sub şase luni în încercarea de a le ridica brusc nivelul de vitamină D sau dintr-un alt motiv, deoarece pielea lor delicată se poate arde cu uşurinţă.

În plus, copiii nu vor consuma alimente bogate în vitamina D (somon, macrou, sardine, ouă întregi, ficat şi anumite formule îmbogăţite de lapte şi cereale pentru micul dejun) în cantităţi mari încât să acopere necesarul de vitamina D în primul lor an de viaţă.

Din aceste motive, tuturor copiilor, atât celor hrăniţi la sân, cât şi celor hrăniţi cu o formulă, trebuie să li se dea picături de vitamina D care conţin 200 IU (5 μg) de vitamina D începând din prima săptămână de viaţă până la cel puţin 12 luni. Când copilul tău are peste 12 luni, trebuie să-i dai o varietate de alimente şi băuturi care conţin vitamina D sau să continui să-i dai picături de vitamina D.

Picăturile de vitamina D pentru nou-născuţi se găsesc în majoritatea farmaciilor. Aminteşte-ţi că a lua o cantitate prea mare din orice vitamină este la fel de dăunător ca a nu lua suficient. Citeşte întotdeauna instrucţiunile înainte de a utiliza orice suplimente. Dacă ai întrebări, te rugăm te adresezi medicului, moaşei, asistentei de sănătate publică, nutriţionistului sau farmacistului.

Se știe, vitamina D e bună pentru oase, dar te și apără de infecții, chiar și de diabet. Află de ce e bine să iei suplimente de vitamină D pe perioada sezonului rece. Acum 50 de ani, vitamina D era prescrisă de medici în special pentru a trata rahitismul. Astăzi, această problemă a dispărut, micuților fiindu-le administrată în mod preventiv, de la naștere.

Se pune problema dacă avem nevoie de suplimente și mai târziu, ca adulți. Pentru că studiile demonstrează că efectele vitaminei cu pricina nu se limitează doar la a întări sistemul osos.

Suplimente de vitamina D: Sinteza ei scade cu vârsta

Puțin prezentă în alimentație, vitamina D este produsă mai ales la nivelul pielii, sub efectul razelor soarelui. Populațiile nordice sunt adesea lipsite de vitamina D și suferă mai mult de osteoporoză. Funcția esențială a acestei vitamine este de a asigura o bună mineralizare a oaselor și dinților, favorizând absorbția calciului.

Cum sinteza sa cutatanată scade cu vârsta, medicii prescriu suplimente de vitamină D în special femeilor care se apropie de menopauză.

Suplimente de vitamina D: Luptă contra infecțiilor

Alte studii arată că are efect asupra reechilibrării sistemului imunitar, fiind administrată în scopul prevenirii diabetului și al maladiilor inflamatorii ale intestinului.

Suplimente de vitamina D: O armă anticancer

Studiile au demonstrat că vitamina D previne apariția cancerului: incidența cancerului la sân a scăzut de 2 ori în rândul femeilor care au urmat un tratament cu vitamina respectivă.

Suplimente de vitamina D: Se prescrie în doze mai mari

Ca urmare a tuturor acestor cercetări, tendința, la nivel mondial, este de a prescrie doze mai mari de vitamină D ca în trecut – dar care să nu depășească 30 de nanograme/ml.

Însă doar doctorul o poate prescrie, după un examen general și ținând cont de contraindicații, de la caz la caz.

Suplimente de vitamina D: Funcțiile vitaminei D

Deși oasele sunt alcătuite în principal din calciu și fosfor, vitamina D joaca un rol important asigurându-se că aceste minerale sunt absorbite în oase. Vitamina D ajută intestinele să absoarbă calciul din mâncarea consumată pentru a putea fi folosit la sănătatea oaselor.

Vitamina D ajută în prevenirea apariției osteoporozei, hipertensiunii și cancerului. Se pare că vitamina D întărește și sistemul imunitar și ajută în funcționarea normală a sistemului nervos. Cu toate astea, sunt necesare cercetări suplimentare în aceasta direcție.

Suplimente de vitamina D: Necesarul zilnic de vitamina D

Vitamina D este necesară în cantități foarte mici. Indivizii între 1 și 50 de ani au nevoi de o doza zilnica de aproximativ 5 mg. Cu toate astea, necesarul zilnic creste o data cu vârsta. Deși vitamina D poate fi obtinuță prin alimentație, se pare că și soarele este o sursă importantă de vitamina D.

Expunerea la soare între 10-15 min, de trei ori pe săptămână este suficientă pentru a-i oferi organismului cantitatea necesară. Cu toate astea, deficienta de vitamina D a fost observată adesea și la oamenii care locuiesc în zone foarte însorite.

Suplimente de vitamina D: Contraindicații ale vitaminei D

Efectele secundare ale vitaminei D sunt îmăprțite în principal în două categorii: supradoză și deficiență (Deficit de vitamina D).

Suplimente de vitamina D: Supradoza de vitamina D

Supradoza de vitamina D face intestinele să absoarbă prea mult calciu. Drept rezultat, nivelul de calciu din sânge va crește. Asta va duce la calcifierea țesuturilor moi din corp precum inima, plămâni, vasele de sânge și tuburile renale, îngreunând funcționarea corectă a acestora.

Nivelurile crescute de vitamina D au de asemenea un efect negativ asupra funcționarii sistemului renal. Asta se va manifesta sub forma de pupiurie, polidipsie și blocaj renal.

Alt simptom al supradozei este reprezentat de formarea pietrelor la rinichi, care pot cauza dureri severe. Retardul mental, greața, slăbiciunea mușchilor, crampe musculare, atrofierea musculară, durerile severe de cap și nervozitatea sunt de asemenea asociate nivelurilor înalte de vitamina D în sânge. Supradoza de vitamina D predispune organismul la presiune crescută a sângelui și boli cardiovasculare.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Vitamine: lista vitaminelor și beneficiile lor

Vitamine recomandate la 30, 40, 50+ ani

La ce folosesc vitaminele şi unde le găsim!

Cele mai bune vitamine pentru copii şi în ce alimente le găsim