Sulfina

sulfina doftoria

Sulfina – Melilotus officinalis ( Leguminosae )

Denumiri populare mai cunoscute: iarbă de piatră, molotru – galben, solcină, sufulf, sufulg, surcină, trifoi mare.

Sulfina este o plantă erbacee, de obicei bianuală, cu lăstari înalţi până la doi – cinci metri, frunze trifoliate şi flori galbene. Este o plantă meliferă, furajeră şi medicinală. Creşte pe soluri aride, pietroase, din zona de câmpie până la 1200-1400 de metri altitudine, mai frecventă la altitudini medii. Este răspândită prin locuri cultivate şi necultivate, prin fâneţe, semănături, coaste pietroase, pe marginea drumurilor şi căilor ferate, în toate judeţele ţării. Infloreşte toată vara. Uneori se poate confunda cu Melilotus albus Medik care are florile albe.

In scopuri medicinale se recoltează numai florile (Flores Meliloti) în timpul înfloririi, prin strujirea inflorescenţelor de tulpină, fără frunzele la subţioara cărora se găsesc. Dacă se recoltează numai florile, fără axul inflorescenţei, produsul este mai valoros.

Componenţii principali: cumarină, melilotină, acid cumaric şi derivaţi ai acestuia, taninuri, substanţe de natură flavonoidică, rezine, săruri minerale etc.

Proprietăţi, indicaţii şi mod de folosire: întrucât printr-o uscare necorespunzătoare a plantei se poate forma un derivat al cumarinei (dicumarolul) cu acţiune inhibantă asupra producerii de protrombină, respectiv de diminuare a capacităţii de coagulare a sângelui, la noi utilizarea terapeutică este limitată ca aromatizant în compoziţia ţigărilor antiasmatice preparate de Plafar.

Utilizări populare: ca lăutori contra durerilor de cap – în unele părţi femeile se leagă la cap, pe sub maramă, cu planta ruptă lunea dimineaţa; în boli neuropsihice şi insomnii se foloseşte ceaiul din flori; contra durerilor de cap şi a durerilor de ochi se utilizează soluţia rezultată din fierberea sânzienilor; împotriva năduşelii se bea soluţia rezultată din fierberea florii în vin; pentru vărsături se ia floarea fiartă în apă, iar pentru poala albă în vin sau borş; în unele zone se fac cununi de sânziene din tulpinile florifere, cu care se încing femeile ca să nu le doară mijlocul peste an.