Substanţe minerale şi rolul lor în organism

substante minerale Substanţe minerale

Substanţe minerale.

Pe plan superior, substanţele minerale sunt dovada că omul face parte dintr-un univers prietenos, pentru că fiinţa lui are tot ce-i trebuie ca să trăiască în armonie cu plantele, pietrele, animalele, care au în constituţia lor minerale, săruri, apă, etc. Dacă ne referim la rolul substanţelor minerale în sistemul alimentaţiei, atunci va trebui sa admitem că sunt microconstituenţi (sunt necesare în cantităţi foarte mici).

Calciu – este conţinut de oase şi dinţi. Este esenţial în coagulare. Se găseşte în: legume verzi, cereale, seminţe, soia, alune, nuci, lactate, măduvă.

Cupru – important în formarea hemoglobinei, ajută la transportul fierului. Este folosit la transformarea în energie a grăsimilor şi glucidelor. Este necesar funcţionării inimi, formării oaselor. Il primim de la grâu integral, legume verzi, prune, ficat.

Fier – pigmentează globulele roşii şi le produce, este constituent la mioglobinei (care stochează oxigenul în muşchi). Se găseşte aproape în toate alimentele: soia, fasole, linte, cereale integrale, seminţe, legume verzi, varză, carne de vită, cireşe. Vitamina C ajută la procesul de absorbţie al fierului.

Iod – are rol hotărâtor în funcţionarea glandei tiroide. Sursă: ceapă, gulii, ridichile, legumele verzi, ananas.

Magneziu – are rol important în producerea energiei şi în sinteza proteinelor. Participă la construcţia musculară, reglează sistemul cardiac, transmite influxul nervos. Se găseşte în leguminoase, citrice, nuci, alune, migdale, mere, porumb, cereale integrale. Stăvileşte acţiunea radicalilor liberi, reduce durerea provocată de angină, măreşte colesterolul bun. Diabeticii au un nivel scăzut de magneziu în sânge.